Svijet
0

Srbijanska skupština usvojila novu Rezoluciju o Kosovu

FENA
Nakon gotovo devet sati rasprave, pola sata poslije ponoći, zastupnici skupštine Srbije u srijedu su velikom većinom glasova usvojili novu vladinu Rezoluciju o Kosovu i izvješće pregovaračkog tima o bečkim pregovorima o statusu Kosova.

Za rezoluciju i izvješće glasalo je 217 zastupnika stranaka vladajuće koalicije (Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i Nova Srbija, G 17 Plus), te Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije. Protiv je bilo 12 zastupnika Liberalno-demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i jedan zastupnik Koalicije Albanaca Preševske doline. Suzdržana su bila tri zastupnika Saveza vojvođanskih Mađara.

U dokumentu koji se tačno zove "Rezolucija o neophodnosti pravednog rješavanja pitanja AP Kosovo i Metohija, temeljenog na međunarodnom pravu" navodi se "da je Kosovo neodvojivi dio Srbije i da bi svaki pokušaj rješenja njegova statusa mimo načela međunarodnog prava bio proglašen ništavnim i opasnim po opstanak države Srbije".

Rezolucijom se obvezuju "Vlada i svi državni organi da blagovremeno i energično odgovore svakom nagovještaju ili činu bilo kojeg međunarodnog subjekta koji bi bili usmjereni na jednostrane akte povrede suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije".

Ovo se "posebice odnosi na prijetnje i moguće akte jednostranog priznanja neovisnosti Kosova".

Usvajanju je prethodila rasprava u kojoj su ponovno oživjele podjele na "patriote" i "izdajnike" i dok su predstavnici vladajućih stanaka u potpunosti podržavali predloženo, zastupnici Šešeljeve Srpske radikalne stranke i Miloševićevih socijalista kritizirali su vladu što nije bila odlučnija u navođenju mjera protiv onih koji bi priznali jednostranu neovisnost Kosova. Radikali su rekli da Srbiji "ne trebaju pregovori s EU i NATO, jer ne treba ljutiti Rusiju".

Šef zastupničke skupine Vojvođanskih zastupnika Nenad Čanak je ocijenio kako je rezolucija "napravljena da bi režimska oligarhija ostala na vlasti, a ne zbog očuvanja Kosova u okviru Srbije". On je tokom jedne replike upitao "kako zaštiti Srbe na Kosovu od očiglednog genocida, kada u Skupštini sjede zastupnici dvije stranke čiji su predsjednici osuđeni za najteže zločine..."

Šef zastupničke skupine Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović je istaknuo da Srbija ne može očekivati da će postati članica EU, gdje joj je mjesto, bez riješenog pitanja Kosova, te upozorio da rječnik rezolucije iritira dio međunarodne zajednice i da od toga Srbija neće imati koristi. Stranačke kolege i on istaknuli su da vladin prijedlog nudi samo daljnje odgađanje pregovora i podjelu na patriote i izdajnike što mladima koji su budućnost Srbije ne treba.