Svijet
0

Srbijanska policija istražuje zločin u Lovasu

FENA
Vukovar
Vukovar
MUP Srbije proveo je akciju potrage i privođenja osumnjičenih za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u oktobru 1991. godine u hrvatskom selu Lovasu, tvrdi beogradski Radio B92 u ponedjeljak.

Iako tu vijest nije potvrdilo Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije, izvori Radija B92 tvrde da je riječ o nekadašnjim dobrovoljcima i pripadnicima paravojnih formacija, koji su osumnjičeni za ubojstvo 22 osobe, kao i za zlostavljanje većeg broja civila.

U oktobru prošle godine, tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević potvrdio je da je to Tužiteljstvo pokrenulo pretkazneni postupak, te da su prikupljene "određene obavijesti i podaci" o osobama koje su u vrijeme zločina bile u Lovasu, kao i da se uz pomoć vojnih službi sigurnosti pokušava prikupiti relevantne podatke i otkriti počinitelje zločina.

Na Županijskom sudu u Vukovaru za zločin u Lovasu vodi se postupak protiv 18 optuženih, ali je na optuženičkoj klupi samo optuženi Ljuban Devetak, dok su ostali još u bijegu.

Na haškom suđenju bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, zaštićeni svjedok C-1204, koji je nakon pada Lovasa bio zatočen u logoru u središtu sela, izjavio je da je na osvajačima Lovasa - vojnicima JNA, rezervistima i pripadnicima paravojnih snaga - vidio oznake paravojnih jedinica "Beli orlovi", "Jovićevaca" i "Valjevaca", te skupine "Dušan Silni", kao i da je vidio da su u prosincu 1991. godine "Valjevci" prisilili 50-ak zatočenih na prolazak kroz minsko polje, pri čemu je poginulo više od 20 mještana Lovasa.