Svijet
0

Srbijanska oporba podržava Rusiju

FENA
Dok vlasti u Srbiji principijelno podržavaju očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno priznatih država, srbijanska oporba podržava odluku Rusije da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju.

Predsjednik Demokratske stranke Srbije (DSS) i bivši premijer Vojislav Koštunica rusko priznanje Južne Osetije i Abhazije vidi kao "odgovarajuću reakciju" na pokušaje predsjednika Gruzije Mihaila Sakašvilija da teritorijalne probleme riješi vojnim putem.

"Istupajući posljednji put u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), uoči proglašenja neovisnosti Kosova, upozorio sam da prekrajanjem granica Srbije počinje nova epoha u međunarodnim odnosima, vezana uz reviziju mnogih granica i rast nestabilnosti", izjavio je Koštunica agenciji Itar-Tas u srijedu.

On je dodao, prenose beogradski elektronički mediji, da je "očito da najveći dio odgovornosti za kršenje međunarodnog pravnog poretka leži na SAD-u koji je osigurao jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova", te je reakcija Rusije bila "odgovarajuća".

"U tim novim okolnostima Srbija treba imati vidu dva važna momenta - potrebu poštivanja normi međunarodnog prava i razvoja najbliskije suradnje s Rusijom, koja sve vrijeme podržava Srbiju u zaštiti Kosova", zaključio je Koštunica.

Da SAD snosi najveću odgovornost za kršenje međunarodnog prava mišljenja je i potpredsjednik DSS-a i bivši ministar za Kosovo u Vladi Srbije Slobodan Samardžić, koji je za Radio B92 u srijedu izjavio da događaji u Gruziji neće oslabiti poziciju Srbije u obrani Kosova.

"Sada ne postoje nikakva pravila i sve države će se ponašati donoseći ad hoc odluke. Naravno, očekujem da će SAD još više pritiskati države u svijetu da priznaju neovisnost Kosova i Metohije, ali mislim da će reakcija biti potpuno obrnuta i da će se one uplašiti tog nedostatka prava u svijetu i da će zbog toga, u najmanju ruku, one države koje su htjele priznati Kosovo, zamrznuti svoje inicijative i svoje planove da priznaju Kosovo i Metohiju", kazao je Samardžić.

Glavni tajnik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija treba priznati neovisnost Južne Osetije i Abhazije.

"Mi možemo priznati Južnu Osetiju i Abhaziju, a kad Amerika i Europska unija (EU) povuku odluku o priznavanju neovisnosti Kosova, povući ćemo i mi svoje priznanje", kazao je Vučić na konferenciji za novinare u srijedu, dodajući da su zapadne sile priznavanjem neovisnosti Kosova napravile "užasan presedan" i time uvele svijet u veliku i tešku krizu.

Vučić je dodao da su EU i Zapad ustrajali na tome da ne treba poštivati međunarodni poredak zasnovan na povelji UN-a, te da je "danas najveće licemjerje kad zapadne sile govore kako se treba poštivati teritorijalni integritet Gruzije, a ne poštuju integritet Srbije".