Svijet
0

Srbija želi biti konstruktivan partner u pregovorima o rješavanju budućeg statusa Kosova

FENA
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Oliver Dulić istaknuo je danas u Sarajevu da pitanje rješenja budućeg statusa Kosova nema nikakve veze s nijednom od zemalja regiona ili šire sve dok se poštuju međunarodni sporazumi i međunarodno pravo, prije svega pravo na nepovredivost državnih granica.

"Ukoliko to pravo bude prekršeno otvara se niz problema koji se odražavaju na različite pozicije različitih dijelova država koje također žele da ostvare sličan princip nezavisnosti po etničkom principu. Nadam se da do toga neće doći", kazao je Dulić danas u Sarajevu i tako odgovorio na pitanje novinara o rješavanju budućeg statusa Kosova.

Srbija, kazao je Dulić, želi da bude konstruktivan partner u pregovorima o budućem statusu Kosova.

"Trudi se da, ovoga puta zaista, otvori razgovore koji bi doprinijeli da u pregovorima s kosovskim Albancima postignemo rješenje koje bi bilo obostrano prihvaljivo i koje ne bi dovelo do toga da neko bude gubitnik, a neko dobitnik", kazao je on.

Dulić je siguran da kriza na Kosovu može da destabilizira cio region i šire.

"To je ono što je problem i što potenciramo posebno kad razgovaramo s našim komšijama u okruženju. Molimo naše prijatelje iz okruženja da, kada već ne mogu da pomognu, a teško da to mogu, barem ne odmažu i da nam u procesu rješenja statusa Kosova barem pomognu razumijevanjem. Bilo bi jako loše da bilo koja zemlja regiona unilateralno prizna Kosovo prije nego što bude završen cio proces," istaknuo je Dulić.

"Rezolucija, koja će naredne sedmice biti donesena u parlamentu Srbije, na neki način daje mandat budućim pregovaračima i izražava nešto što je pozicija Srbije u ovoj fazi procesa. To je dug proces i nadam se da će on završiti nečim što bi bio dogovor koji bi prihvatile sve strane. Ono što je jako važno, taj proces se rješava u Savjetu bezbjednosti UN-a. Taj proces će se na kraju riješiti dogovorima srpske i albanske strane uz podršku velikih svjetskih sila. Potrudit ćemo se da, bez obzira kakvo rješenje bilo, što se nas kao Srbije tiče ništa ne učinimo što bi destabilizovalo region," kazao je Dulić.