Svijet
0

Srbija: Vlada ili izbori?

FENA
Poslije izbora Tomislava Nikolića za predsjednika parlamenta, dio stručne javnosti skoro da ne vidi mogućnost da stranke demokratske opcije sjednu za pregovarački sto i - poslije međusobnih uvreda koje su se i jučer mogle čuti u nastavku sjednice parlamenta - nastave da se dogovaraju o koaliciji za formiranje nove vlade.

Da je Srbija sve bliža izborima navode na zaključak i dva saopćenja iz kabineta predsjednika Borisa Tadića, oba izdata u istom danu.

Prvim saopćenjem Tadić je pozvao sve progresivne snage da pokažu odgovornost i učine napor u osiguranju evropske budućnosti Srbije.

Drugim saopćenjem predsjednik Tadić je obavijestio javnost da je putem pisama pozvao lidere DSS-a, Nove Srbije, radikala i socijalista - stranaka koje su podržale izbor Tomislava Nikolića za predsjednika parlamenta - da ga do petka obavijeste ako imaju i zajedničkog kandidata za mandatara.

U petak ističe rok do kojeg predsjednik Srbije mora da dostavi Narodnoj skupštini prijedlog kandidata za mandatara - ili da u protivnom donese odluku o raspuštanju parlamenta, što bi vodilo u nove izbore.

Njemačka je, kao predsjedavajuća EU, pozvala u srijedu demokratske stranke u Srbiji da do 15. maja formiraju evropski orijentiranu vladu.

Poziv je upućen posredstvom njemačkog ministarstva vanjskih poslova 'svim reformski orijentiranim' strankama s ciljem da se 'obnovi evropsko usmerenje srpske politike'.

U saopćenju njemačkog ministarstva se kaže i da je EU 'sa zabrinutošću primila k znanju izbor potpredsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića za predsjednika srpskog parlamenta', uz objašnjenje da je politika SRS-a do sada bila 'jasno okrenuta protiv približavanja Srbije Evropskoj uniji', prenosi BBC.

U političkim krugovima bliskim Tadiću i Vojislavu Koštunici jučer se moglo čuti i da ima ali i da nema kontakta njih dvojice.

Lider G17 Plus Mlađan Dinkić saopćio je u međuvremenu da je napustio pregovore o Vladi s liderom DSS-a Vojislavom Koštunicom.

"Nećemo se vraćati na te pregovore, osim ukoliko se ne dogodi neko čudo pa da narednih dana Tomislav Nikolić budu smijenjen s mjesta predsjednika skupštine", rekao je Dinkić.

Većina posmatrača u Beogradu smatra da nije realno očekivati ono što traži Dinkić. Đorđe Vukadinović iz časopisa "Nova srpska politička misao" smatra da za vladu DSS-a i radikala osnova nema, ali da su i šanse za dogovor o prodemokratskoj vladi tek sad teorijske.

I u takvoj situaciji Koštunica je ipak na dobitku, ističe Vukadinović:

"Dobija ponovo na onom što je izgubio tokom pregovora posljednjih nedjelja, a to je taj čuveni i zloglasni koalicioni kapacitet. On je ponovo praktično pokazao da ipak može da se dogovara s radikalima, nije to učinio do kraja mada će ga politički protivnici prozivati za to, a on će se braniti time da je samo omogućio legalno i demokratsko kostituiranje parlamenta"

Ta taktiziranja ne vode formiranju bilo kakve vlade već znače da Srbiju očekuju izbori, uvjeren je Dragan Bujošević. Tu je već mnogo toga jasno kaže on.

"Vidjeli ste jučer kako će izgledati ta kampanja. Na jednoj strani će biti radikali i Demokratska stranka Srbije, i oni se neće razlikovati u svojoj retorici, s druge strane će biti Tadić, Dinkić, Čeda Jovanović, Čanak, Rasim Ljajić i svi ostali. Sasvim je normalno da poslije tih izbora, ako imaju većinu, naprave vladu radikali i Demokratska stranka Srbije."

Prema Ustavu, rok za formiranje nove vlade ističe 15. maja u ponoć. Do tada, ako bi se dogodilo da neke od parlamentarnih stranaka potpišu koalicioni sporazum o formiranju većinske ili manjinske vlade, predsjednik Srbije bio bi obavezan da proglasi mandatara.

Zakon dozvoljava da se izbori održe najranije 30 dana od raspisivanja, znači 15. ili 16. juna. Procjenjuje se i da je to i realna opcija, koja bi onemogućila rasipanje birača usred sezone godišnjih odmora.