Svijet
0

Srbija: Više od 5.000 posmatrača na parlamentarnim izborima

FENA
Parlamentarne izbore u Srbiji pratit će više od 5.000 posmatrača Centara za slobodne izbore i demokratiju (CeSID), duplo više nego na referendumu za potvrđivanje Ustava Srbije, izjavio je danas programski direktor CeSID-a Marko Blagojević. On je na konferenciji za novinare rekao da će CeSID na parlamentarnim izborima, 21. januara, imati 3.000 stacionarnih posmatrača, na isto toliko biračkih mjesta, i 400 mobilnih timova, koji će tokom izbornog dana obići 4.000 biračkih mjesta.

Prema njegovim riječima, oko 5.000 posmatrača koji će biti u Republičkoj izbornoj komisiji, općinskim radnim tijelima i biračkim mjestima duplo je više od posmatrača na refrendumu za potvrđivanje Ustava Srbije, jer su tada uočena mjesta gdje su se dešavale nepravilnosti.

Blagojević je kazao da će sa biračkih mjesta gdje budu stacionarni posmatrači biti korišten i uzorak od 850 biračkih mjesta, što je dvostruko više u odnosu na prethodne izbore.

On je objasnio da je razlog za to i to što u ovoj izbornoj trci učestvuju i liste nacionalnih manjina.

Blagojević je napomenuo da su rezultati ovih izbora izuzetno neizvjesni, da se ne može sagledati ni "top lista" stranaka, ni one partije koje će sigurno preći cenzus.

"Procjene su da će biračko tijelo koje će izaći na birališta iznositi oko 59 posto, što je oko 3.800.000 birača", rekao je Blagojević.

On je ocijenio da Srbija ima sigurnih 10 posto apstinenata, da više od milion građana Srbije živi van zemlje i da određeni broj studenata i ostalih imaju drugo mjesto prebivališta, javio je Tanjug.

Blagojević je naglasio da je na ovim izborima svaki glas izuzetno važan i pozvao građane da izađu na birališta.