Svijet
0

Srbija: U nedjelju sedmi višestranački izbori

FENA
U Srbiji će u nedjelju biti održani sedmi višestranački parlamentarni izbori na kojima će se za 250 poslaničkih mjesta nadmetati 20 izbornih lista, među kojima je i šest lista nacionalnih manjina.

Za ulazak u Skupštinu takmiči se sedam koalicija, 12 stranaka i jedna lista grupe građana.

Na listama je predloženo ukupno 3. 799 kandidata iz oko 40 stranaka i udruženja građana.

Predstojeće izbore pratit će 4.744 promatrača, od kojih 468 stranih.

Pravo glasa na 8.539 biračkih mjesta u Srbiji i inostranstvu ima 6.653.851 birač, a biračka mjesta bit će otvorena od sedam do 20 sati.

Predsjednik Republike Boris Tadić izbore je raspisao 10. novembra prošle godine, poslije usvajanja novog Ustava Srbije i donošenja Zakona za njegovo provođenje.

Poslije rekordnih 70 dana predizborne kampanje od ponoći 19. januara do zatvaranja biračkih mjesta, u nedjelju, 21. januara, trajat će izborna tišina koja podrazumijeva zabranu političke propagande. U Srbiji će se 21. januara građani izjašnjavati na 8.462 mjesta, uključujući i Kosovo, gdje je predviđeno da u pet okruga bude otvoreno 258 biračkih mjesta.

Za državljane Srbije u 34 države će biti otvoreno 57 biračkih mjesta, na kojima može da glasa 31.334 upisanih građana. U 11 država, uključujući bivše jugoslavenske republike, građani Srbije će moći prvi put da glasaju, javio je Tanjug.

U Crnoj Gori za 2.500 birača bit će otvoreno šest izbornih mjesta, i to u Podgorici, Budvi, Herceg Novom, Tivtu, Sutomoru i Beranama. Biračka mjesta u inostranstvu bit će otvorena sutra od sedam do 20 sati u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD-u, dok će u ostalim zemljama izbori biti održani u nedjelju.

Utvrđivanje preliminarnih rezultata i dostavljanje biračkog materijala RIK-u predviđeno je najkasnije do ponedjeljka, 22. januara, u 14 sati, a objavljivanje konačnih rezultata izbora najkasnije do četvrtka, 25. januara, u 20 sati.

RIK će mandate raspodijeliti razmjerno broju osvojenih glasova, primjenom sistema najvećih količnika, a u raspodjeli mandata učestvovat će samo one liste koje dobiju najmanje pet posto glasova od ukupnog broja glasova birača koji budu glasali.

Za šest lista političkih stranaka i koalicija nacionalnih manjina koje učestvuju na izborima ne važi taj cenzus, već ulazak u parlament mogu da osiguraju i sa manje od pet posto glasova.