Svijet
0

Srbija tvrdi da će biti spremna za EU do 2012. godine

FENA
Srbijanski ministar finansija Mlađan Dinkić je izjavio da će "Srbija će biti spremna za ulazak u Evropsku uniju do 2012. godine", prenosi londonski Financial Times

List ocjenjuje da ova izjava zvuči "prkosno u trenutku kada se krhka manjinska vlada u Beogradu suočava s mogućnošću pada zbog neuspjeha u hapšenju Ratka Mladića".

U intervjuu Financial Timesu tokom boravka u Bruxellesu prošle nedjelje, Dinkić je, kako se iznosi, ukazao na ekonomske uspjehe Srbije i rekao da će, poslije još jednog mandata vlade, do 2012. zemlja biti spremna za ulazak u EU i izvršiti sve neophodne reforme.

Međutim, Dinkić je upozorio i da bi njegova stranka mogla napustiti vladu ako pregovori s Bruxellesom o priključenju Srbije EU ne budu nastavljeni od kraja idućeg meseca, navedeno je u tekstu.

S obzirom na to da će funkcioneri u Bruxellesu "sigurno nastaviti s tvrdom linijom, to znači da budućnost vlade u Srbiji sada zavisi od toga da li će u narednih šest nedjelja biti nađen i uhvaćen" Ratko Mladić, ocijenio je tim povodom londonski dnevnik.

Prema pisanju lista, diplomati EU bi više voljeli da Koštuničina vlada ("labava grupacija demokratskih snaga naspram ekstremno nacionalističke Radikalne stranke") zadrži mandat do iduće godine, dok UN ne riješi budući status Kosova.

I Dinkić priznaje da bi ovo bio loš trenutak za izbore, ali insistira da će se on i G17+ u skladu s odlukom ove stranke povući ako pregovori s EU ne budu nastavljeni.

On kaže i da Srbija zatvara obruč oko Mladića, te da je "prema informacijama koje dobija krug njegovih pomagača veoma uzak", dodaje Financial Times.