{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija sve češće zemlja porijekla u trgovini ljudima

F
23.5.2007. u 19:15
0
0
Srbija sve češće zemlja porijekla u trgovini ljudima
0
Srbija sve češće zemlja porijekla u trgovini ljudima
Srbija je sve češće zemlja porijekla u trgovini ljudima koji najčešće završavaju u Italiji i Španiji, rečeno je u srijedu na međunarodnom skupu o toj temi koji je organizirala Internacionalna asocijacija policije - sekcije Grčke i Srbije.
Šef Odsjeka za suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Nenad Lapčević rekao je da su do 2002. godine većinu u toj trgovini činili stranci, a otada većinu čine domaći državljani.

Od 2002. godine registrirane su 63 žrtve trgovinom ljudima iz Srbije, naprimjer - 2004. bilo ih je 16, sljedeće 2005. bilo ih je 23, a prošle godine 24 iz Srbije, kazao je Lapčević na konferenciji za novinare.

Primjećujući da je broj žrtava veći iz područja koja zaostaju u ekonomskom razvoju, Lapčević je kazao da kada se analizira broj žrtava, treba imati u vidu da je policija preuzela kontrolu granica i da je osposobljena da prepozna ovakve kriminalne aktivnosti - da li neka osoba zaista ide na rad u neku zemlju, da li je samo u tranzitu ili će ostati u Srbiji.

Proteklih godina kao zemlje porijekla najčešće su spominjane Rumunija, Moldavija i Ukrajina, rečeno je na skupu čiji je cilj razmjena iskustava u trgovini ljudima između policija Srbije i Grčke i njeno suzbijanje.

Prema podacima grčkih policajaca, prenosi Tanjug, od 2003. godine u toj zemlji bila su samo dva slučaja u kojima su žrtve trgovine bile iz Srbije.

Internacionalna asocijacija policije je savjetodavno tijelo Vijeća Evrope i ima oko 3.000 članova iz 58 zemalja, rekli su organizatori.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: