Svijet
0

Srbija sve češće zemlja porijekla u trgovini ljudima

FENA
Srbija je sve češće zemlja porijekla u trgovini ljudima koji najčešće završavaju u Italiji i Španiji, rečeno je u srijedu na međunarodnom skupu o toj temi koji je organizirala Internacionalna asocijacija policije - sekcije Grčke i Srbije.

Šef Odsjeka za suzbijanje ilegalnih migracija i trgovine ljudima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije Nenad Lapčević rekao je da su do 2002. godine većinu u toj trgovini činili stranci, a otada većinu čine domaći državljani.

Od 2002. godine registrirane su 63 žrtve trgovinom ljudima iz Srbije, naprimjer - 2004. bilo ih je 16, sljedeće 2005. bilo ih je 23, a prošle godine 24 iz Srbije, kazao je Lapčević na konferenciji za novinare.

Primjećujući da je broj žrtava veći iz područja koja zaostaju u ekonomskom razvoju, Lapčević je kazao da kada se analizira broj žrtava, treba imati u vidu da je policija preuzela kontrolu granica i da je osposobljena da prepozna ovakve kriminalne aktivnosti - da li neka osoba zaista ide na rad u neku zemlju, da li je samo u tranzitu ili će ostati u Srbiji.

Proteklih godina kao zemlje porijekla najčešće su spominjane Rumunija, Moldavija i Ukrajina, rečeno je na skupu čiji je cilj razmjena iskustava u trgovini ljudima između policija Srbije i Grčke i njeno suzbijanje.

Prema podacima grčkih policajaca, prenosi Tanjug, od 2003. godine u toj zemlji bila su samo dva slučaja u kojima su žrtve trgovine bile iz Srbije.

Internacionalna asocijacija policije je savjetodavno tijelo Vijeća Evrope i ima oko 3.000 članova iz 58 zemalja, rekli su organizatori.