Svijet
0

Srbija podupire cjelovitost BiH

FENA
Srbija nedvosmisleno podržava teritorijalnu cjelovitost Bosne i Hercegovine i njezino ustavno uređenje temeljeno na načelima Daytonskog sporazuma, izjavio je srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak u Beogradu nakon sastanka s predsjednikom Skupštine Republike Srpske (RS) Igorom Radojičićem.

"Promjena bilo kojeg principa Daytonskog sporazuma nije moguća bez konsenzusa svih triju konstitutivnih naroda", navodi se u priopćenju iz Tadićeva ureda, u kojem se dodaje da je "to posebno važno zbog činjenice da je Srbija i sama jamac provedbe tog sporazuma koji je građanima BiH donio toliko željeni mir".

Predsjednik parlamenta RS sastao se u Beogradu i s predsjednikom srbijanske Skupštine Oliverom Dulićem i obojica su izrazila zabrinutost zbog stanja u BiH i RS.

"Mi bismo željeli da se situacija popravlja i učinit ćemo sve što je u našoj moći da pomognemo stranama koje danas imaju određene političke probleme u BiH da nađu najbolje moguće rješenje", kazao je Dulić novinarima nakon sastanka s Radojičićem, dodajući da je vrlo važno da sva rješenja budu u duhu demokratskog i proevropskog načina razmišljanja.

Radojičić je naglasio da se BiH i RS suočavaju s političkom krizom koju neki ocjenjuju kao jednom od najdubljih od potpisivanja Daytonskog sporazuma te dodao da mu je "želja da u institucijama BiH budu postignuti sporazumi o svim problemima" u čemu Beograd može pomoći u sklopu predviđenom Daytonskim sporazumom.

Radojičić i Dulić razmatrali su i prijedlog sporazuma o parlamentarnoj suradnji, sukladno Sporazumu o specijalnim paralelnim vezama Srbije i RS.

Dulić se zauzeo za stvaranje mreže parlamentaraca u cijeloj regiji zapadnog Balkana koji bi se, kako je rekao, "prestali baviti temama iz prošlosti i počeli se okretati budućnosti".