Zvanično
0

Srbija podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Srbija je danas zvanično podnijela kandidaturu za članstvo u EU na ceremoniji u Štokholmu.

Predsjednik Srbije Boris Tadić predao je kandidaturu premijeru Švedske Fredriku Reinfeldtu, čija zemlja predsjedava Unijom do kraja godine.

   Vlada Srbije je u subotu donijela odluku o podnošenju kandidature za članstvo u Uniji do kraja godine, a Švedska je, kao predsjedavajuća, odredila  22. decembar kao datum kada ta odluka može zvanično da bude formalizovana.

   Premijer Švedske, koja do kraja godine predsjedava EU, poručio je da je predsjednik Tadić dobrodošao u Štokholm i ocijenio da je Srbija odlukom o kandidaturi "napravila istorijski korak".

           Tadić je ranije objasnio da je Srbija završila kompletnu proceduru za podnošenje kandidature za članstvo, pošto je ocijenjeno da Srbija u punoj mjeri sarađuje s Haškim tribunalom.

   "Potpuno je drugo pitanje da li ćemo dobiti status kandidata pre nego što dovršimo saradnju sa Haškim tribunalom", naveo je Tadić.

    On je dodao da je u ovoj fazi završena kompletna procedura i da je Srbija "sačekala sve ono što je bio zahtjev partnera i prijatelja iz Evropske unije“.