|

Srbija: Pilot Šišić žali se na odluku kojom mu je odbijen uvjetni otpust

Srbija: Pilot Šišić žali se na odluku kojom mu je odbijen uvjetni otpust
0
F
FENA
30.10.2007. u 18:32
0
komentara
0

dijeljenja
Srbija: Pilot Šišić žali se na odluku kojom mu je odbijen uvjetni otpust
Pilot bivše JNA Emir Šišić podnio je žalbu Vrhovnom sudu Srbije na prošlotjednu odluku Okružnog suda u Novom Sadu, kojom je odbijena njegova molba za puštanje na uvjetni otpust s izdržavanja 15-godišnje zatvorske kazne izrečene u Italiji, pišu u utorak beogradske "Večernje novosti".
Šišićevu molbu za uvjetni otpust, s obzirom na to da je već izdržao više od polovine kazne koju mu je u svibnju 2003. godine izrekao talijanski sud, zbog rušenja helikoptera Europske zajednice iznad Varaždina 7. siječnja 1992. godine, odbio je Okružni sud u Novom Sadu, zbog toga što se talijansko ministarstvo pravosuđa pozvalo na jamstvo da on, nakon izručenja u Srbiju, neće biti pušten na slobodu, niti će mu biti smanjena 15-godišnja zatvorska kazna.

"Ostaje nejasno tko je, na osnovi čega, tražio mišljenje Talijana o molbi Emira Šišića i time povrijedio dostojanstvo i suverenitet Srbije", navodi se u Šišićevoj žalbi te dodaje da je odluka novosadskog Okružnog suda suprotna Ustavu i srbijanskim zakonima.

Emir Šišić je uhićen 9. svibnja 2001. godine u Mađarskoj, na temelju Interpolove tjeralice raspisane na zahtjev Hrvatske, te je potom - zbog toga što su u srušenom helikopteru od petorice poginulih četvorica bili talijanski državljani - 20. lipnja 2002. godine izručen Italiji.

Prvostupanjskom presudom talijanskog suda 20. svibnja 2003. godine
osuđen je na doživotni zatvor, ali mu je rimski Prizivni sud tu kaznu zamijenio kaznom od 15 godina zatvora, a početkom studenoga 2006. godine na vlastiti zahtjev prebačen je na izdržavanje kazne u Srbiji.

U međuvremenu, u kaznu mu je uračunata godina dana provedena u mađarskom ekstradicijskom pritvoru, a Italija mu je kaznu smanjila za tri godine, te je 11. svibnja ove godine izdržao polovinu ukupne kazne, nakon čega po domaćim propisima ima pravo tražiti uvjetni otpust.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.