Svijet
0

Srbija: Osuđeni pripadnici neonacističke organizacije

FENA
U novosadskom Okružnom sudu u petak su osuđeni pripadnici neonacističke organizacije "Nacionalni stroj" koji su 9. studenoga prošle godine nasilno prekinuli tribinu posvećenu Međunarodnom danu borbe protiv antifašizma, javlja Hina.

Prvooptuženi Goran Davidović (31) zvani "Firer" osuđen je zbog širenja vjerske, nacionalne i rasne mržnje osuđen na godinu dana zatvora, a drugooptuženi Miodrag Stefanović (21) na šest mjeseci zatvora.

Zbog ugrožavanja sigurnosti više ljudi, na četiri mjeseca zatvora osuđen je Radomir Dickov (31), te na tri mjeseca Goran Đermanović (24), dok su ostali - mladići stari od 19 do 25 godina - osuđeni na uvjetne zatvorske kazne.

Osuđeni mladići upali su na tribinu o antifašizmu koja se lani održavala na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vrijeđali i šamarali nekoliko prisutnih, te prijetili organizatorima tribine, vrijeđajući ih među ostalim i zbog njihove nacionalnosti.

Svi oni su na suđenju negirali pripadnost neonacističkoj organizaciji "Nacionalni stroj", kojoj se pripisuju incidenti u više gradova Srbije, kao i ispisivanje nacionalističkih grafita u Nišu i još nekim gradovima, poput "Nož, žica, Srebrenica" i drugih.