Svijet
0

Srbija: Optuženi za ubistvo premijera Đinđića postao svjedok-pokajnik

FENA
Dejan Milenković Bagzi
Dejan Milenković Bagzi
Optuženi za ubistvo srbijanskog premijera Zorana Đinđića, Dejan Milenković Bagzi, dobio je status svjedoka-pokajnika u sudskom procesu optuženima za Đinđićevo ubistvo, potvrdila je u petak glasnogovornica Specijalnog suda za organizirani kriminal u Beogradu, sutkinja Maja Kovačević.

Ona je kazala da je Milenković status svjedoka-pokajnika dobio i u postupku protiv kriminalnog "zemunskog klana", čijim se pripadnicima sudi za niz najtežih kaznenih djela, ubistava, otmica, iznuda i drugih, te da je sudsko vijeće suca Marka Kljajevića tu odluku donijelo nakon što je ove sedmice Milenković dopunio raniji iskaz i iznio nove činjenice o počinjenim zločinima.

Milenković je do sad bio optužen za sudjelovanje u atentatu na premijera Đinđića 12. marta 2003. godine, kao i pokušaj atentata na premijera u februaru te godine, kad je vozeći kamion pokušao zaustaviti kolonu vozila u kojoj je bio premijer.

Milenković je uhićen u Solunu u julu 2004. godine, a izručen je Srbiji početkom 2005. godine.

Za atentat na premijera Đinđića, na suđenju koje je počelo u decembar 2003. godine, osim Dejana Milenkovića, optuženo je još 12 osoba, pripadnika Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije i pripadnika kriminalnog "zemunskog klana".