Svijet
0

Srbija: Odgođeno suđenje optuženima za Ovčaru

FENA
Suđenje optuženima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine, u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu, odgođeno je u ponedjeljak zbog zahtjeva obrane optuženih za izuzeće sudskog vijeća tog suda te također izuzeće predsjednika Okružnog suda Siniše Važića i predsjednice Vrhovnog suda Srbije Vide Petrović Škero.

Ponovljeno suđenje je trebalo u ponedjeljak početi ispočetka, s obzirom na promjenu sastava sudskog vijeća, odnosno odlazak sutkinje Gordane Božilović Petrović iz Specijalnog suda s 1. listopada, ali su odvjetnici optuženih zatražili izuzeće sudskog vijeća i ostalih.

O tim zahtjevima treba odlučiti Vrhovni sud Srbije na svojoj općoj sjednici.

Ponovljeno suđenje počelo je u proljeće ove godine, nakon što je presudu optuženima za zločin na Ovčari krajem prošle godine poništio Vrhovni sud Srbije, zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Za zločin na Ovčari 1991. godine optuženo je 17 pripadnika nekadašnje Teritorijalne obrane Vukovara i paravojne postrojbe "Leva Supoderica", koju je 1991. godine u Šidu osnovala Srpska radikalna stranka haškog optuženika Vojislava Šešelja.