Svijet
0

Srbija odbacuje "američki nacrt"

FENA
Vojislav Koštunica
Vojislav Koštunica
Predsjednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica saopćio je u srijedu da Srbija "odlučno odbacuje novi nacrt američke rezolucije u Vijeću sigurnosti UN-a o Kosovu" jer on predstavlja, kako se izrazio, "pripremu za nezavisnost pokrajine".

"Kosovo neće biti nezavisno. Tu činjenicu ne mogu promijeniti američki zvaničnici svakodnevnim izjavama da se zalažu za nezavisnost pokrajine", navodi se u saopćenju Koštunice koje prenose beogradski mediji.

Srpski premijer je naglasio da bi "bilo veoma važno, zbog budućih odnosa Srbije i SAD-a, da Washington zna da Beograd nikada neće prihvatiti da mu se otme veliki dio teritorije".

On je dodao da "svaka zemlja koja bude podržavala pokušaj da se od Srbije otme Kosovo mora računati na pogoršanje međusobnih odnosa", naglašavajući da je "posebno neprihvatljiva tvrdnja po kojoj je pokušaj otimanja Kosova rukovođen iskrenim prijateljstvom prema Srbiji".

Koštunica je saopćio da takvo objašnjenje predstavlja "uvredu za zdrav razum", prenio je Tanjug.

U međuvremenu, u sjedištu UN-a u New Yorku, zapadne zemlje rade na kompromisnom nacrtu rezolucije koji bi Srbima i kosovskim Albancima dao još 120 dana da postignu saglasnost o budućem statusu Pokrajine.

Diplomati kažu da novi nacrt ne predviđa da Kosovo po isteku tog perioda automatski dobije nezavisnost.

Italijanski ambasador pri UN-u Marchelo Spatafora rekao je novinarima da se mora uložiti svaki napor da bi se postiglo kompromisno rješenje. Zamoljen da prokomentariše izjavu svog američkog kolege Zalmaya Khalilzada da će novi nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti o Kosovu biti predstavljen tokom narednih nekoliko, kako se izrazio, "presudnih dana", italijanski ambasador je rekao:

"Da budem iskren, nisam siguran da može da se kaže da je narednih nekoliko dana presudno. Rokovi nikada nisu previše korisni, posebno kada ih opišete kao presudne, ali svakako da ćemo tokom narednih nekoliko dana preduzeti dodatne korake kako bismo pronašli prihvatljivo rješenje."

Italijanski ambasador je nagovijestio i da u novom nacrtu rezolucije neće biti nikakvog automatizma: "Trenutno pokušavamo da ustanovimo kako možemo da provedemo nove pregovore, svi spominju period od četiri mjeseca, a potom i kako možemo da procijenimo njihov rezultat. Razmatramo i kako da u rezoluciju unesemo činjenicu da ćemo razmotriti ishod pregovora. Iskreno vjerujemo da to ne bi smio da bude period lažnih pregovora i zato podstičemo sve zainteresirane strane da se uz našu podršku i pomoć uključe u istinske pregovore. Zato i nema unaprijed utvrđenog ishoda i zato bi sve strane trebalo da ulože istinski napor u pregovore."

Tokom boravka zamjenika američkog državnog sekretara Daniela Frieda u Beogradu pokazalo se da su pozicije Srbije i SAD-a o pitanju budućeg statusa Kosova dijametralno suprotne.

Daniel Fried ponovio je dobro poznati stav Washingtona da će Kosovo na ovaj ili onaj način dobiti nezavisnost, naglašavajući da bi to trebalo da se dogodi na miran i stabilan način.

Amerika smatra, dodao je Fried, da treba da se organizuju novi pregovori Beograda i Prištine, koji ne bi trajali duže od 120 dana i čiji bi krajnji ishod bila nadgledana nezavisnost Kosova.

Zvaničnik State Departmenta je dodao da bi se oročeni pregovori, u formi "šatl diplomatije" i direktnih susreta, odvijali na osnovu prijedloga Marttija Ahtisaarija.

Premijer Srbije Vojislav Koštunica je, poslije susreta s američkim podsekretarom Friedom u utorak, saopćio da Srbija od Washingtona očekuje da poštuje Povelju Ujedinjenih nacija, koja garantuje suverenitet i teritorijalni integriteta Srbije, kao i nepromjenjivost priznatih granica.

Ideja o nezavisnosti je, prema ocjeni predsjednika srpske vlade, "danas najopasniji projekt u Evropi, jer ima destruktivni karakter i ruši principe međunaropdnog poretka".

Srpski zvaničnici su odbacili mogućnost da se nastavak pregovora odvija na osnovu prijedloga Marttija Ahtisaarija.

Poslije sastanka s visokim predstavnikom EU Javierom Solanom ministar vanjskih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je da je postignuta saglasnost o potrebi da se što prije nastave pregovori u cilju kompromisnog rješenja za status Kosova.

Jeremić je napomenuo da Srbija ne smatra da je potrebna nova rezolucija Vijeća sigurnosti UN da bi ti pregovori počeli, ali da i Bruxelles prihvata da je takav dokument apsolutno neophodan za rješenje pitanja statusa Kosova.

"Rješenje za status Kosova upravo zato mora biti dugotrajno i održivo", rekao je Jeremić, i podvukao da Srbija smatra da trajanje pregovora ne treba da bude ograničeno, ali da oni ne treba ni da traju beskonačno, dodavši da je za Beograd neprihvatljivo da se na bilo koji način unapred utvrdi ishod tih pregovora.