Svijet
0

Srbija: Obračun policije i terorista na nepristupačnom terenu

FENA
Novi Pazar
Novi Pazar
Kuća u kojoj se u petak ujutro dogodio obračun policije s terorističkom grupom koja sebe naziva vehabijama, u selu Donja Trnava nedaleko od Novog Pazara, nalazi se na usamljenom mjestu, izvan domašaja je svih lokalnih seoskih puteva, okružena šumom i do nje se može doći samo pješke.

Mještani Trnave su Tanjugovom dopisniku rekli da je kuća u posljednje vrijeme bila napuštena, da su jutros čuli pucnjavu, ali da nisu znali o čemu se radi, kao i da proteklih dana nisu primjećivali bilo kakve aktivnosti.

MUP Srbije saopćio je da je u ranim jutarnjim satima na nepristupačnom terenu Mave ubijen vođa terorističke grupe Ismail Prentić (28) koji se krio u kući Adema Bećirovića.

Policija je intervenirala tek nakon što su iz kuće bačene bombe i otvorena vatra. Tom prilikom ranjeni su jedan policajac, kao i pripadnik terorističke grupa koja sebe naziva vehabijama Senad Ramović (34) i vlasnik kuće koji je zadobio rane od gelera.

Ubijeni Prentić je brat Mirsada Prentića uhapšenog 17. marta sa još trojicom "svojih kolega", prilikom policijske akcije otkrivanja terorističkog kampa u selu Žabren na planini Ninaja, nedaleko od Sjenice.

Za Ismailom Prentićem je prije dvadesetak dana potjernicu raspisala Kosovska policijska služba jer se sumnjalo da je sa većom količinom oružja prešao administrativnu liniju prema Kosovu.

Nakon otkrivanja terorističkog kampa 17. marta na Ninaji kod Sjenice policija je saopćila da je riječ o grupi vehabija, a ministar policije Dragan Jočić je Tanjugu rekao da je u akciji zaplijenjena veća količina automatskih pušaka, oko sedam kilograma vrlo razornog eksploziva s detonatorima i desetak "zolja".

On je najavio da kontradiverziona jedinica Žandarmerije na terenu nastavlja započetu akciju pretraživanja terena i potragu za ostatkom grupe.

Sedam dana poslije tog događaja u Novom Pazaru su uhapšena još dvojica vehabija - pripadnika radikalnog islamskog pokreta.

Šestočlanoj grupi je, prema izjavama istražnog sudije Ćamila Hubića, određen pritvor do 30 dana i otvorena istraga zbog osnovane sumnje da su izvršili pripremne radnje protiv ustanovg uređenja i sigurnosti, a terete se i za krivična djela nedozvoljenog posjedovanja i nošenja oružja te narušavanja javnog reda i mira.

Tokom akcije otkrivanja kampa uhapšeni su Mirsada Prentić, Fuad Hodžić, Vahid i Senad Vejselović. Sedam dana kasnije, policija je uhapsila i petog pripadnika te grupe Jasmina Samilovića, a dan ranije uhapšen je i Mehmed Koljši.

Povodom medijskih spekulacija da je šestočlana grupa vehabija prebačena iz zatvora u Novom Pazaru u Beograd, glasnogovornik Specijalnog suda za organizirani kriminal Tomo Zorić, reagujući na te informacije, rekao je da je slučaj otkrivanja terorističkog kampa na planini Ninaji i hapšenja grupe vehabija proglašen državnom tajnom.

"Cijeli slučaj je proglašen državnom tajnom, pa i to gdje se nalazi predmet", rekao je tada Zorić, napomenuvši da će svako ko ne bude poštovao tu odluku biti krivično sankcioniran.

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić tražio je u četvrtak od predsjednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice zaštitu za muslimane i Islamsku zajednicu od "posljedica nezakonitog djelovanja sigurnosnih službi".

On je u pismu predsjedniku i premijeru naveo da "postoje indicije i informacije o umiješanosti sigurnosnih službi u aktivnosti koje se vode protiv te zajednice".