Svijet
0

Srbija: Ništa od preregistracije crnogorskih vozila

FENA
Ministarstvo finansija i Ministarstvo za ekonomske odnose sa inostranstvom Srbije saopćili su da neće biti moguća preregistracija vozila sa crnogorskim tablicama, javljaju beogradski mediji.

Ta dva ministarstva su, reagirajući na izjavu ministra za kapitalne investicije Velimira Ilića da će predložiti Vladi Srbije da omogući preregistraciju vozila sa crnogorskim tablicama, istaknula da je ta oblast isključivo u njihovoj nadležnosti.

Odlukom Vlade od novembra 2005. godine u Srbiji je omogućen uvoz polovnih automobila, ali samo sa ekološkim EURO 3 motorom, uz plaćanje odgovarajuće carine i poreza za dodanu vrijednost.

U međuvremenu su, kako se navodi u saopćenju dva ministarstva, "neki građani kupovali vozila u Crnoj Gori, bez propisanih standarda i bez plaćanja uvoznih dažbina, daleko jeftinije od građana koji su striktno poštovali propise".

Registracija takvih vozila u Srbiji je, kako se ističe, moguća, ali jedino uz prethodno plaćanje carine i PDV-a, ukoliko uvezeno vozilo zadovoljava EURO 3 standard.

"Građani koji su kupovali vozila u Crnoj Gori, a voze ih uz ovlašćenje u Srbiji, svjesno su rizikovali jer su znali da ta vozila neće moći da registruju u Srbiji, s obzirom na to da su Crna Gora i Srbija još od 2003. godine postale dvije potpuno odvojene carinske teritorije, sa različitim carinskim propisima", ukazuju iz ministarstava za finansije i ekonomske odnose sa inostranstvom.

Dodaje se da "preregistracija neće biti dozvoljena, jer bi u suprotnom Vlada pogazila sopstvene propise i poslala javnosti poruku da zakon u Srbiji može da se izigrava".