|

Srbija ne prihvaća navodno novi Ischingerov plan za Kosovo

Srbija ne prihvaća navodno novi Ischingerov plan za Kosovo
0
F
FENA
30.10.2007. u 20:20
0
komentara
0

dijeljenja
Srbija ne prihvaća navodno novi Ischingerov plan za Kosovo Foto: Reuters
Predstavnik EU u posredničkoj "trojci" Wolfgang Ischinger predložit će da Srbija i Kosovo urede svoje odnose kao dvije države, na način na koji su to učinile dvije njemačke države prema Berlinskom ugovoru iz 1972. godine, javila je agencija Tanjug pozivajući se na diplomatske izvore, a službeni Beograd je takav mogući plan odmah odbacio.
Cilj Berlinskog ugovora bila je uspostava dobrih odnosa dviju njemačkih država i on je jamčio de facto, ali ne de jure, priznavanje Istočne Njemačke, objašnjava Tanjug i prenosi ocjene iz diplomatskih krugova po kojima usporedba nije odgovarajuća jer je u njemačkom primjeru riječ o dvjema odvojenim državama dok je u kosovskom pitanju riječ o nastojanju da se "na silu podijeli jedna suverena država".

Srbija će odbaciti takav plan, izjavio je u utorak srbijanski premijer Vojislav Koštunica komentirajući najavu da bi plan mogao predložiti Wolfgang Ischinger u sljedećem krugu pregovora Beograda i Prištine 5. studenoga u Beču.

"U Rezoluciji 1244 nema nijednog slova o neovisnosti Pokrajine, kao što nema ni riječi o modelu koji je 1972. godine postojao između dviju njemačkih država. Samim tim, suglasno Rezoluciji 1244, to ne može uopće biti predmetom razgovora", rekao je Koštunica.

Isto mišljenje izrazio je i ministar za Kosovo Slobodan Samardžić dodajući da sumnja u točnost informacije o postojanju takvog plana.

Koštunica, koji će voditi beogradske pregovarače na sastanku u Beču, izjavio je da će Srbija inzistirati na tome da se jasno definira pregovarački proces u okviru Rezolucije 1244 što znači, kako je rekao, da se mora poštivati suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i da se mora garantirati suštinska autonomija za albansku nacionalnu manjinu u Pokrajini.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.