Svijet
0

Srbija nakon izbora: Svi su pobijedili - ko će vladati!?

Deutsche Welle
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kako ocjenjuje Deutsche Welle, u Bosni i Hercegovini parlamentarni izbori u Srbiji su praćeni veoma pažljivo, sa očekivanjima da će najviše glasova dobiti pro-evropske, demokratske snage, koje će unijeti stabilnost u region zapadnog Balkana. Ta očekivanja su samo djelomično ostvarena.

Prve reakcije iz BiH na rezultate parlamentarnih izbora u Srbiji više govore o stanju u BiH, nego u susjednoj državi. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocjenjuje da dvije trećine glasova za demokratske, progresivne snage u Srbiji, govore da se u toj zemlji može formirati kvalitetna vlada koja će brzim koracima ići ka EU. Radmanović dodaje :

“ To istovremeno, po mom mišljenju, znači jačanje dobrosusjedskih odnosa koje smo već počeli. Mi to u BiH želimo i to nam je neophodno potrebno”.

Drugi član Predsjedništva Haris Silajdžić, opet, ocjenjuje da je izuzetno zabrinjavajuće da su radikalne snage dobile najveću podršku gradjana Srbije. Silajdžić ističe da to znači da medjunarodna zajednica mora dalje igrati veoma važnu ulogu u regionu, ali da istovremeno mora ispitati svoj stav prema nacionalističkom naslijedju Srbije koje ne jenjava. Treći član Predsjedništva BiH Željko Komšić očekuje koaliciju izmedju Demokratske stranke Borisa Tadića i Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice, ali i naglašava da izmedju tih političkih partija postoje očigledne razlike :

“Što bi,dakle, sve moglo govoriti da Srbija neće imati stabilnu vladu, u smislu neophodnih reformi i obaveza koje ima prema medjunarodnoj zajednici. Tu prije svega mislim na saradnju s medjunartodnim haškim tribunalom”, ističe Komšić..

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić, koji je predvodio posmatračku delegaciju BIH na izborima u Srbiji, takodje smatra da bi partrije Tadića i Koštunice nakon izbora mogle formirati novu vladu. Ozbiljnje i cjelovitije reakcija iz BIH, ali i analize šta ovakav ishod izbora znači za ovu zemlju, tek treba očekivati.