{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija: Najvjerovatnije od prve polovine 2009. putovanja bez viza

F
6.10.2007. u 13:00
0
0
Srbija: Najvjerovatnije od prve polovine 2009. putovanja bez viza
0
Srbija: Najvjerovatnije od prve polovine 2009. putovanja bez viza
Šef Biroa za međunarodnu suradnju i evropske integracije u Ministarstvu unutarnjih poslova Srbije Dražen Maravić izjavio je da će Srbija krajem 2008. godine biti u situaciji da može potpuno legitimno i zasnovano tražiti stavljanje na bijelu šengen-listu.
"Zatim čekamo odluku Evropske unije o tome u narednih nekoliko mjeseci. Dakle, naši građani će najvjerovatnije od prve polovine 2009. moći bez viza putovati u zemlje EU", najavio je Maravić u današnjoj "Politici".

On je naveo da će Srbija do kraja godine imati sve potrebne zakone za bezvizni režim - uz zakon o pasošu, koji je nedavno donesen, i zakone o azilu, strancima i kontroli državne granice, prenosi Tanjug.

U toku sljedeće godine Evropska komisija pomno će, kako ističe Maravić, pratiti provođenje tih propisa u praksi, zatim provođenje sporazuma o viznim olakšicama i readmisiji, kao i situaciju u Srbiji kada je riječ o borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

Iako postoje određeni akti EU-a kojima je propisano koji su to uvjeti za "bijeli šengen", ipak su ti uvjeti prilično rastegljivi, pa je odluka EU-a o stavljanju neke zemlje na tu listu u krajnjoj liniji i politička i jednostrana, naveo je on.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: