|

Srbija meta oštre kritike u Evropskom parlamentu

Srbija meta oštre kritike u Evropskom parlamentu
0
F
FENA
24.10.2007. u 21:44
0
komentara
0

dijeljenja
Srbija meta oštre kritike u Evropskom parlamentu
Debata u Evropskom parlamentu o prijedlogu rezolucije slovenskog poslanika Jelka Kacina o napretku Srbije protekla je danas u tonu oštre kritike na račun Beograda, ali uz opći zaključak da bi vrata Unije trebalo da ostanu otvorena za članstvo Srbije zarad stabilnosti čitavog regiona zapadnog Balkana.
U Kacinovom prijedlogu, koji je u septembru usvojen u Vanjskopolitičkom odboru Evropskog parlamenta, Beograd je pohvaljen za ostvareni napredak, pa se, u tom smislu, od Vijeća EU traži da liberalizira vizni režim za sve građane Srbije, ali i zahtijeva jačanje pravne države i ostvarenje pune saradnje s Haškim tribunalom.

Evropski poslanici su, međutim, tokom rasprave na plenarnoj sjednici iznijeli dosta oštrih kritika na račun Beograda.

U tome su prednjačili mađarski poslanici, pa je tako socijalist Čaba Tabajdi ponovio retoriku iz 2004. godine o „zvjerstvima“ nad Mađarima u Vojvodini. Tabajdi je, u kontekstu rješavanja statusa Kosova, upozorio na mogućnost da „100.000 srpskih izbjeglica“ budu naseljeni u Vojvodini, što bi, kako je rekao, promijenilo etničku sliku pokrajine.

S Tabajdijem se složila Kinga Gal, naglašavajući da u Vojvodini postoji “diskriminacija” prema Mađarima.

Vodeći mađarski ultranacionalist u Evropskom parlamentu Žolt Bečej stavio je poseban naglasak na “neofašističke grupe koje šetaju Novim Sadom”, dok je mađarski poslanik iz redova liberala Ištvan Sent-Ivanji izrazio žaljenje što u srpskom zakonodavstvu ne postoji mogućnost “nacionalnog samoopredjeljenja manjina”.

Đerđ Sfoflin, iz redova Evropske narodne partije, upozorio je na “toksičnu opasnost od nacionalizma koji zadire u najveći dio stanovništva Srbije” i ocijenio da u Srbiji i dalje nema dovoljno vladavine prava, ali da ima previše nepotizma, organiziranog kriminala i nasilja, javio je Tanjug.

Više poslanika, predvođenih Holanđaninom Jostom Lagendajkom, autorom rezolucije o “nadgledanom suverenitetu Kosova” koji je Evropski parlament podržao prošlog proljeća, naglasio je da se pitanje statusa Kosova mora povezati s pitanjem približavanja Srbije Evropskoj uniji.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.