{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija među zemljama u kojima korupcija raste

F
27.7.2006. u 11:01
0
0
Srbija među zemljama u kojima korupcija raste
0
Srbija među zemljama u kojima korupcija raste
U nekoliko bivših socijalističkih zemalja istočne Evrope i centralne Azije korupcija je sada znatno manja nego prije tri godine i nastavlja trend opadanja, ali je Srbija u grupi malobrojnijih zemalja u kojima je korupcija u porastu, proizilazi iz najnovijeg izveštaja Svetske banke, prenose beogradski mediji.
Izveštaj "Antikorupcija u tranziciji 3 - ko ima uspjeha i zašto?", pod skraćenicom ACT 3, treći je pregled o učestalosti korupcije i mita u poslovnim i državnim krugovima u 26 bivših socijalističkih zemalja koje su prošle ili prolaze kroz ekonomsku tranziciju po okončanju hladnog rata.

Ispitano je više od 20.000 firmi. Poslovni ljudi su zamoljeni da odgovore na pitanja o učestalosti i visini mita koji plaćaju državnim ili vladinim strukturama.

Prema izvještaju, među zemljama koje bilježe "najdramatičnije poboljšanje" na ovom polju izdvajaju se Gruzija i Slovačka, a "izvjestan uspjeh", uz Moldaviju, Tadžikistan, Ukrajinu i Letoniju, pokazuju Rumunija i Bugarska, koje se nadaju ulasku u EU iduće godine.

Podmićivanje je u porastu u Rusiji, Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori, Kirgistanu, Azerbejdžanu i Češkoj, navodi se u izveštaju, uz konstataciju da Kirgistan i Albanija imaju najgore pokazatelje korupcije od svih 26 ispitanih zemalja.

Izveštaj je, radi boljeg poređenja, prvi put uključio nekoliko zapadnoevropskih zemalja sa dobro razvijenom ekonomijom - Grčku, Irsku, Njemačku, Portugal i Španiju.

Zaključeno je da je korupcija po pravilu teža u zemljama u ekonomskoj tranziciji nego u tržišno razvijenoj zapadnoj Evropi. U izveštaju je ukazano na slučajeve korupcije i u ovoj grupi zemalja, najviše u Grčkoj i povremeno u Portugalu, kao i u istočnom dijelu Njemačke.

Prema indeksu korupcije koji odražava odgovore više od 20.000 privatnih firmi i preduzetnika, učestalost mita je opala sa 2,74 u 1999. na 2,60 u 2002. i 2,35 u 2005. godini, kada su prikupljeni podaci za najnoviji izveštaj.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: