Olli Rehn
0

"Srbija iduće godine može dobiti status kandidata"

FENA
Potpredsjednik vlade Srbije i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić razgovarao je u četvrtak u Bruxelelsu s povjerenikom Evropske unije za proširenje Ollijem Rehnom o ubrzanju evropskog puta Srbije i primjeni Prijelaznoga trgovinskog sporazuma s EU-om.

Potpredsjednik vlade Srbije Mlađan Dinkić i povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn istaknuli su na zajedničkoj konferenciji da Srbija ima svijetlu perspektivu u Evropskoj uniji ukoliko nastavi sa ekonomskim reformama, saopćilo je Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja u Beogradu a prenio Tanjug.

Povjerenik za proširenje EU-a Olli Rehn potvrdio je da Srbija može postati zemlja kandidat 2009. godine i kazao da će primjena Prijelaznog sporazuma omogućiti Srbiji da stekne iskustva i približi se Uniji.

Potpredsjednik srbijanske vlade Dinkić je izrazio zadovoljstvo što je evropski povjerenik iskazao podršku za ubrzanje evropskog puta Srbije i dodao da će dosta toga zavisiti od vlade Srbije.

"Naša vlada kao osnovni prioritet ima da tokom sljedeće godine dobijemo status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Također, očekujemo da sljedeće sedmice u srbijanskom parlamentu bude usvojen paket zakona koji će omogućiti ubrzanje puta za stavljanje Srbije na bijelu Šengensku listu, odnosno za ukidanje viza za građane Srbije koji putuju u EU", rekao je Dinkić.