Obilježavanje genocida
145

Srbija i Željka Cvijanović iznose neistine i prijete u UN-u: "Rezolucija o Srebrenici može izazvati nemire u BiH"

F. H.
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović poslala je posredstvom stalnog ambasadora Srbije UN-a pismo kojim pokušava kod članica Ujedinjenih naroda (UN) izlobirati da ne podrže Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

U Generalni sekreterijat UN-a poslana su dva pisma. Pismo srbijanskog ambasadora Nemanje Stevanovića uz koji je kao popratno dostavljeno pismo Cvijanović.

Treba istaći da je članica Predsjedništva BiH pismo poslala putem ambasadora Srbije i ignorisala misiju BiH pri UN-u. Interesantno je i da ambasador Srbije Željku Cvijanović naziva u pismu oslovljava kao "članicu Predsjedništva Srbije" (Serbian member of Presidency". Dokumente je objavio Ivica Puljić, novinar koji živi i radi u Washingtonu

Stevanović neispravno navodi da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i da ima obavezu obavijestiti o svakom aktu koji "narušava mir, sigurnost i stabilnost i sigurnost Bosne i Hercegovine sa širim implikacijama na mir, sigurnost i stabilnost Zapadnog Balkana".

"Najnovija inicijativa samo jedne etničke strane u Bosni i Hercegovini da zagovara Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Srebrenici bez saglasnosti i odobrenja zajedničkih vlasti Bosne i Hercegovine (Ustav Bosne i Hercegovine izričito povjerava formulisanje i provođenje vanjske politike tročlanom Predsjedništvu Bosne i Hercegovina) je čin koji narušava osnovne odredbe Dejtonskog/Pariškog mirovnog sporazuma od 1995. u Bosni i Hercegovini i Ustav Bosne i Hercegovine", piše u srbijanskom pismu.

Dalje se tvrdi da je komunikaciju putem redovnih diplomatskih kanala "monopolizovala jedna etnička strana" i da je Željka Cvijanović poslala pismo koje je adresirala na srbijanskog ambasadora u UN-u.

"Kako je Republika Srbija u potpunosti posvećena miru, sigurnosti i stabilnosti Bosne i Hercegovine kao i šireg Zapadnog Balkana Ja, kao stalni predstavnik Republike Srbije koja je jedan od garanta Dejtonsko-Pariškog mirovnog sporazuma iz 1995. godine u BiH i Hercegovinu, dijelim ovo pismo s Vama kako biste spriječili moguće opasne posljedice. Ja koristim ovu prilika da se ponovo naglasi da usvajanje pomenute Rezolucije može izazvati akcije protiv mira, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom regionu Zapadnog Balkana", prijeti se u pismu kojeg potpisuje srbijanski ambasador Stevanović.

U pismu Željke Cvijanović se tvrdi da je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija jednostrano pokrenuo korake za podnošenje rezolucije u Srebrenici na Generalnoj skupštini UN-a i da iako prepoznaje značaj rješavanja takvih pitanja mora naglasiti da je akcija poduzeta bez odgovarajućeg ovlaštenja i uz kršenje ustavnog okvira Bosne i Hercegovine.

"Kao što možda znate, Ustav Bosne i Hercegovine izričito povjerava formulisanje i provođenje vanjske politike tročlanom Predsjedništvu Bosne i Hercegovine. Predsjedništvo služi kao vrhovno tijelo odgovorno za utvrđivanje vanjskopolitičkih ciljeva i odluka zemlje. Nažalost, ambasador je nastavio sa zalaganjem za ovu rezoluciju bez potrebne dozvole ili mandata Predsjedništva. Takvo jednostrano djelovanje ne samo da podriva ustavni okvir Bosne i Hercegovine, već i izaziva zabrinutost u pogledu legitimiteta i reprezentativnosti dotične rezolucije", piše u pismu Cvijanović.

Ona tvrdi "da bi usvajanje rezolucije potkopalo poslijeratni proces ozdravljenja Bosne i Hercegovine i izazvalo unutrašnje nemire u Bosni i Hercegovini narušivši međuetničko povjerenje koje je od vitalnog značaja za njenu budućnost".

"Rizikuje ponovno rasplamsavanje tenzija i preokretanje napretka ostvarenog ka miru i stabilnosti u regionu. Da bi bilo koja zemlja članica UN-a podržala ovu rezoluciju, značilo bi nagraditi odmetnutog bosanskohercegovačkog ambasadora za kršenje zakona svoje matične zemlje, lažno predstavljanje stavova Bosne i Hercegovine i pomaganje u rušenju njenog ustavnog poretka. To bi predstavljalo opasan presedan koji podriva vladavinu prava i principe diplomatskog integriteta", piše Cvijanović.

Ona poziva Generalni sekretarijat UN-a da sve rezolucije predstavljene u Generalnoj skupštini UN-a koje se odnose na Bosnu i Hercegovinu budu u skladu sa ustavnim procedurama i saglasnost nadležnih organa.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je prekjučer iznio kako se u Generalnoj skupštini UN-a sprema Rezolucija o genocidu u Srebrenici čiji bi sponzori bili Njemačka i Ruanda. Za usvajanje ove rezolucije je potrebno da glasaju dvije trećine članica i ne postoji mogućnost veta.

Srbija uveliko lobira u UN-u da ova rezoluciju ne dobije podršku.