Svijet
0

Srbija i EU završili tehničke pregovore o SSP-u, za zaključivanje potrebna suradnja s Haagom

FENA
Evropska unija i Srbija su u ponedjeljak postigli tehnički dogovor oko osnovnog teksta, aneksa i protokola Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ali će za zaključivanje sporazuma Srbija morati postići punu suradnju s Haškim sudom, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu povjerenik za proširenje Olli Rehn.

"Postigli smo dogovor o tekstu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a za njegovo zaključivanje potrebna je puna suradnja s Haškim sudom", izjavio je Rehn nakon završetka petog, posljednjeg kruga pregovora.

Rehn je rekao da će ocjena glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, koja će za dvije sedmice posjetiti Beograd, biti od ključne važnosti za procjenu EU-a.

Upitan može li potvrditi da je na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova EU-a proteklog vikenda u Portugalu rekao da Srbija ne surađuje s Haškim sudom, Rehn je odgovorio da "nikada ne komentira ono što je rekao iza zatvorenih vrata, međutim, ponavljam da Srbija treba intenzivirati suradnju koja će voditi hapšenju i prebacivanju u Haag preostalih optuženika, koji su još na slobodi“.

Potpredsjednik srbijanske vlade Božidar Đelić izjavio je kako očekuje da bi sporazum mogao biti parafiran u oktobru, a potpisan do kraja ove godine.

"Cilj nam je da do kraja 2008. godine dobijemo kandidatski status", rekao je Đelić.

Povjerenik Rehn je rekao da će nakon potpisivanja sporazuma, njegova provedba "predstavljati ulaznicu za sljedeći korak u integraciji prema EU-u", javila je Hina.

Srbija je započela pregovore o SSP-u u oktobru 2005. godine. U maju 2006. godine oni su prekinuti zbog nedovoljne suradnje Srbije s Haškim sudom. Krajem maja ove godine pregovori su nastavljeni iako ni tada nije postignuta puna suradnja s Haagom, koja je ostavljena kao uvjet za zaključivanje sporazuma.

Rehn se također zauzeo i za što skorije rješenje konačnog statusa Kosova. "Niko ne dobiva odgađanjem rješenja statusa Kosova, jer ako produljujemo ovu agoniju, onda ugrožavamo stabilnost na Kosovu, usporavamo put Srbije prema Evropi, kao i dosad postignuti napredak cijelog zapadnog Balkana", rekao je Rehn.