|

Srbija i EU parafirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Srbija i EU parafirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju
0
F
FENA
7.11.2007. u 15:39
0
komentara
0

dijeljenja
Srbija i EU parafirale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Foto: Reuters
Komesar Evropske unije za proširenje Olli Rehn i potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić parafirali su danas u Bruxellesu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Evropske unije i Srbije.
Rehn i predsjednik Srbije Boris Tadić, koji je prisustvovao parafiranju SSP-a, istakli su poslije ceremonije da treba vjerovati da će, poslije parafiranja, brzo uslijediti i potpisivanje tog dokumenta.

"Nadam se da će SSP moći biti potpisan u bliskoj budućnosti... Lopta je u rukama Srbije, a što se nas tiče, mi ćemo biti spremni za potpisivanje čim budu ispunjeni politički uvjeti za to", izjavio je Rehn, precizirajući da pod "uvjetima" podrazumijeva, prije svega, hapšenje i izručenje preostalih optuženika za ratne zločine Haškom tribunalu.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju je predvorje ka Evropskoj uniji svakog potencijalnog kandidata - pod uvjetom da Sporazum bude valjano primijenjen", objasnio je evropski komesar za proširenje.

Tadić je rekao da je strateški cilj Srbije da postane punopravna članica Evropske unije i da će zato Srbija brzo, čim SSP bude potpisan, zatražiti status kandidata.

"Srbiji treba Evropska unija, a evropskoj porodici je potrebna Srbija s vlastitim identitetom", izjavio je Tadić, naglasivši da će EU biti kompletna "tek kad sve zemlje Balkana budu u EU".

Jedna od velikih obaveza Srbije je dovršenje saradnje s Haškim tribunalom, rekao je predsjednik Srbije, naglašavajući "apsolutnu privrženost Srbije" ispunjenju te obaveze, javio je Tanjug.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.