Svijet
0

Srbija i dalje traži nastavak pregovora o Kosovu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Potraga za kompromisnim rješenjem statusa Kosova tek predstoji i Srbija će tražiti nastavak pregovora unatoč tome što je realna opasnost od jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova nakon sjednice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) 19. prosinca u New Yorku, izjavio je srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić za "Večernje novosti" od petka.

Samardžić posredničkoj "trojci" zamjera to što nije uložila dovoljno napora da kosovske Albance natjera na razgovore o statusu, te kaže da je srpska strana bila "krajnje aktivna i željna kompromisa", dok je albanska "samo čekala da pregovori vremenski isteknu".

"Razlog je to, što je albanska strana dobila jasan znak od nekih svjetskih igrača u ovoj igri, da se opet na kraju pregovora nalazi neovisno Kosovo kao ishodište i krajnje rješenje. U takvoj situaciji Albanci nisu htjeli prave pregovore", kaže Samardžić, dodajući da "trojka" ne bi smjela odustati od "pozitivnog stajališta prema kompromisu", jer tko od njega odustane "taj se zauzima za nasilno rješenje".

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a, po Samardžićevim riječima, prilika je da Srbija izloži sve činjenice i upozori na "dramatične posljedice" mogućih jednostranih rješenja, ne samo za Srbiju i Kosovo, već i regiju i čitav svijet.

Kosovo neće neovisnost proglasiti bez "zelenog svjetla" SAD-a, koji pak tu svoju odluku uvjetuje uspostavom misije Europske unije na Kosovu, što za Srbiju nije prihvatljivo. Srbija priprema akcijski plan za slučaj jednostranog proglašenja neovisnosti Kosova, kako bi kosovski Srbi "nastavili normalno živjeti u okviru Srbije".

Taj plan, kaže Samardžić, priprema i "skalu odgovora" za države koje će možda priznati neovisnost Kosova.

"Kako se bude postavila koja država, tako će zaslužiti 'stepenicu reakcije' u toj skali", kaže Samardžić, dodajući da Rusija neće stajati po strani, već bi ona u tom slučaju "vodila međunarodni pokret otpora protiv neovisnosti Kosova i povlačila adekvatne poteze u međunarodnoj politici", a tom "klubu protiv kaosa i anarhije" pridružile bi se i mnoge zemlje zainteresirane za mir, stabilnost i poštivanje prava.

Upozoravajući da bi svako brzo rješenje bilo upitno i da bi neovisnost Kosova moglo pokrenuti brojne nemire, Samardžić je rekao da bi to bilo "zeleno svjetlo mnogim zajednicama, prije svega u regiji, koje nisu zadovoljne svojim državama da zahtijevaju ili neovisnost ili priključenje matici".

On je također rekao da bi takav razvoj mogao pobuditi separatističke ambicije u Baskiji, na Korzici, u Škotskoj, Belgiji, u Abhaziji, Južnoj Osetiji i Pridnjestrovlju, Kašmiru i drugim područjima te se "to više ne bi moglo kontrolirati.