{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija i Crna Gora eldorado za pušače i ljubitelje alkohola

F
22.7.2007. u 10:51
0
0
Srbija i Crna Gora eldorado za pušače i ljubitelje alkohola
0
Srbija i Crna Gora eldorado za pušače i ljubitelje alkohola
Srbija i susjedna Crna Gora su pravi eldorado za pušače i ljubitelje alkohola, jer su cijene ovih proizvoda daleko ispod prosjeka koji je izračunat u zemljama Evropske unije.
Ažurni evropski statističari su tako izračunali da bi umjesto jedne paklice cigareta kupljene, na primjer, u Norveškoj, u Srbiji mogli da dobiju devet, a u CG čak i poneku cigaretu više.

Naime, Evropski biro za statistiku je za zemlje EU izračunao prosječne cijene životnih namirnica, cigareta i alkoholnih pića i ta cifra je određena kao indeks 100. Sve preko ili ispod te brojke govori koliko su pomenuti proizvodi skuplji, odnosno jeftiniji u svim zemljama Evrope.

Ako je mjeriti po cijeni duhanskih proizvoda, Srbija se nalazi na samom dnu liste s ubjedljivo najnižim cijenama duhanskih proizvoda, a za manje novca od njih cigarete mogu da pazare jedino stanovnici, ili posjetioci, Crne Gore.

Ni s alkoholom stvari nisu mnogo drugačije. Tako će kupac za flašu alkoholnog pića u Srbiji izdvojiti 67 odsto od prosječne evropske cijene, ali treba imati u vidu da su cijene alkoholnih pića u velikom broju evropskih zemlja i daleko iznad izračunatog prosjeka. Primjera radi, ista flaša pića je u Norveškoj gotovo četiri puta skuplja nego u Srbiji.
Inače, u Norveškoj su, u odnosu na prosječne evropske cijene, najskuplje cigarete (229 odsto) i alkohol (227 odsto), dok su životne namirnice najskuplje na Islandu (164 odsto), prenosi beogradski Blic.

S druge strane, od svih 37 evropskih država, u Crnoj Gori su cigarete najjeftinije i koštaju samo četvrtinu prosječne evropske cijene. U Bugarskoj su najjeftinije životne namirnice i koštaju samo polovinu evropske prosječne cijene (56 odsto).

U Makedoniji su najjeftinija alkoholna pića (samo 65 odsto evropske cijene).

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: