Svijet
0

Srbija: Govedarica priznao podizanje jedne Mladićeve penzije

FENA
Suđenje optuženima za pomaganje u skrivanju odbjeglom haškom optuženiku Ratku Mladiću nastavljeno je u ponedjeljak pred Drugim općinskim sudom u Beogradu saslušanjem okrivljenog penzionisanog vojnika Vojske Jugoslavije Blagoja Govedarice, koji je potvrdio je "da je podigao jednu penziju Ratka Mladića, na zahtjev Mladićeve supruge".

Optužnica tereti Govedaricu da je da je podizao Mladićevu penziju i nabavljao hranu za Mladića i njegovo osiguranje.

On je rekao i da je po naredbi tadašnjeg pretpostavljenog Branislava Puhala hranu za osiguranje Ratka Mladića podizao šest ili sedam puta i nakon što je rasformiran 30. kadrovski centar Vojske Jugoslavije, kao i da je Mladićevo osiguranje i u to vrijeme koristilo jedan automobil.

Govedarica je negirao da je bio Mladićev vozač, kako su neki mediji naveli, jer "ne zna voziti i nikada nije polagao vozački ispit".

Iako je tužitelj tražio da saslušanje Goverdarice bude iza zatvorenih vrata zbog nekih informacija koje bi mogle biti državna tajna, sudsko vijeće to nije prihvatilo.

Suđenje jedanaestorici osumnjičenih Mladićevih pomagača počelo je 17. novembra, a svi do sada saslušavani izjasnili su se da nisu krivi. Njima se na teret stavlja da su pomagali haškom optuženiku Ratku Mladiću iznajmljivanjem stanova, plaćanjem najamnina, nabavljanjem namirnica i ostalim vidovima pomoći.

Za kazneno djelo pomaganja počinitelju kaznenog djela Kazneni zakon Srbije propisuje kaznu u rasponu od godinu dana do osam godina zatvora.