{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija do marta 2010. mora odgovoriti na hrvatsku tužbu

F
22.1.2009. u 19:21
0
1
Srbija do marta 2010. mora odgovoriti na hrvatsku tužbu
0
Srbija do marta 2010. mora odgovoriti na hrvatsku tužbu
Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu, glavno sudsko tijelo Ujedinjenih naroda, dao je Beogradu rok do 22. ožujka 2010. da odgovori na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, objavio je u četvrtak ICJ u priopćenju na svojoj internetskoj stranici.
Odlukom od 20. siječnja 2009., Sud je Srbiji odredio rok do 22. ožujka 2010. da uloži odgovor na hrvatsku tužbu, stoji u priopćenju i dodaje se da je ICJ to odlučio uzimajući u obzir stajališta obje strane.

Hrvatska je 2. srpnja 1999. pokrenula postupak pred ICJ-om protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog povrede Konvencije iz 1948. o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području Hrvatske od 1991. do 1995.

Od najvišeg pravosudnog tijela UN-a Hrvatska je zatražila da presudi da je Jugoslavija počinila genocid u Hrvatskoj i da su građani Republike Hrvatske bili žrtve tog genocida.

Hrvatska je u tužbi tražila od SRJ da kazni sve počinitelje genocida koji se nalaze pod njezinom jurisdikcijom, da se dozna istina o nestalim hrvatskim državljanima, da se vrate kulturna dobra oteta u tom razdoblju, te da se u najširem smislu nadoknadi šteta RH i pojedincima.

Međunarodni sud pravde odbacio je 18. studenoga sve prigovore Srbije i proglasio se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid, a vlasti u Beogradu su najavile protutužbu protiv Hrvatske za zločine počinjene tijekom operacije Oluje 1995.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: