{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija do marta 2010. mora odgovoriti na hrvatsku tužbu

F
22.1.2009. u 19:21
0
1
Srbija do marta 2010. mora odgovoriti na hrvatsku tužbu
0
Srbija do marta 2010. mora odgovoriti na hrvatsku tužbu
Međunarodni sud pravde (ICJ) u Haagu, glavno sudsko tijelo Ujedinjenih naroda, dao je Beogradu rok do 22. ožujka 2010. da odgovori na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid, objavio je u četvrtak ICJ u priopćenju na svojoj internetskoj stranici.
Odlukom od 20. siječnja 2009., Sud je Srbiji odredio rok do 22. ožujka 2010. da uloži odgovor na hrvatsku tužbu, stoji u priopćenju i dodaje se da je ICJ to odlučio uzimajući u obzir stajališta obje strane.

Hrvatska je 2. srpnja 1999. pokrenula postupak pred ICJ-om protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog povrede Konvencije iz 1948. o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području Hrvatske od 1991. do 1995.

Od najvišeg pravosudnog tijela UN-a Hrvatska je zatražila da presudi da je Jugoslavija počinila genocid u Hrvatskoj i da su građani Republike Hrvatske bili žrtve tog genocida.

Hrvatska je u tužbi tražila od SRJ da kazni sve počinitelje genocida koji se nalaze pod njezinom jurisdikcijom, da se dozna istina o nestalim hrvatskim državljanima, da se vrate kulturna dobra oteta u tom razdoblju, te da se u najširem smislu nadoknadi šteta RH i pojedincima.

Međunarodni sud pravde odbacio je 18. studenoga sve prigovore Srbije i proglasio se nadležnim za hrvatsku tužbu protiv Srbije za genocid, a vlasti u Beogradu su najavile protutužbu protiv Hrvatske za zločine počinjene tijekom operacije Oluje 1995.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: