Rasim Ljajić
0

"Srbija čini sve da ostvari potpunu saradnju s tribunalom"

FENA
Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je danas da Srbija čini sve da bi u potpunosti ispunila obavezu prema tom sudu.

"Želimo konačno da završimo tu priču i da pokažemo da u Srbiji zaista postoji politička volja da se saradnja s Haagom dovede dokraja", rekao je Ljajić na Fakultetu za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju u Beogradu.

On je istakao da je zbog nepotpune saradnje s Haagom pozicija srpske strane na pregovorima o budućem statusu Kosova "slabija" i dodao da bi Srbija potpunom saradnjom s Haagom osigurala brži put ka EU, bolje pristupe fondovima Unije i više investicija i donacija.

Ljajić, koji je i ministar rada i socijalne politike, podsjetio je da je Srbija od 2004. godine izručila 20 optuženika Tribunalu i dodao da je obaveza Srbije da "izruči još četiri, odnosno tri, optuženika".

On je objasnio da je obaveza Srbije da izruči još trojicu optuženika, jer se za njih sa sigurnošću zna da su u određenom periodu boravili u Srbiji, dok, kako je Ljajić rekao, četvrti optuženik nije samo obaveza Srbije, jer se krije u regionu.