{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbija će poništiti deklaraciju Prištine o nezavisnosti

F
1.12.2007. u 18:20
0
0
Srbija će poništiti deklaraciju Prištine o nezavisnosti
0
Srbija će poništiti deklaraciju Prištine o nezavisnosti
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu da će Srbija u slučaju jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova poništiti deklaraciju Prištine, ali i da će insistirati isključivo na mirnom načinu rješenja toga problema.
"Srbija neće prihvatiti nezavisnost Kosova, i ako uslijede nekakve deklaracije o nezavisnosti, Srbija neće privatiti bilo kakvu deklaraciju te vrste i poništit će takav akt. Srbija će u tom slučaju pokrenuti sve zakonske, legalne postupke pred međunarodnim institucijama", rekao je Tadić otvarajući sjednicu Glavnog odbora Demokratske stranke.

Tadić je istaknuo da Srbija, dok god je on na dužnosti predsjednika, neće imati politiku koja vodi u nove ratove i neizvjesnost, i da će insistirati na ostvarivanju prioritetnog državnog cilja - članstva u Evropskoj uniji.

"Mi nećemo nikakvo nasilje i rat, i time dokazujemo da smo evropska demokratija, da smo odgovorni ljudi i da smo zemlja koja dijeli evropske vrijednosti", rekao je Tadić.

Prema njegovim riječima, prenosi Tanjug, ratom bi Kosovo definitivno bilo oduzeto Srbiji, a takav razvoj događaja mogu priželjkivati samo "oni koji nisu naučili lekciju iz tragične prošlosti".

"Bilo kakvo formiranje nezavisne države na način koji priželjkuje delegacija Prištine uvele bi nas u političku nestabilnost, sigurnosne rizike i ekonomsko zaostajanje", rekao je Tadić i istaknuo da Beograd i ubuduće mora voditi politiku koja za cilj ima integraciju Kosova, a ne njegovo udaljavanje od Srbije.

Tadić je istaknuo da bi nezavisno Kosovo proizvelo sigurnosne rizike i u drugim regijama, budući da "svaki separatist u svijetu čeka kako će biti riješeno pitanje statusa Kosova".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: