Svijet
0

Srbi poručuju Amerikancima: Ne dirajte Kosovo

Sarajevo-x.com
Oko 15 hiljada Srba jučer je protestovalo ispred Američke ambasade u Beogradu. Tražili su da se odreknu plana o davanju nezavisnosti albanskoj većini na Kosovu.

Neki su nosili i transparente "Rusijo, iskoristi veto" moleći Ruse da blokiraju prijedlog u Vijeću sigurnosti UN-a. Izrezane slike ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika, Hu Jintao mogle su se vidjeti iznad glava protestanata.

Srpskim javnim službenicima i školama koje su u direktnoj vezi sa Beogradom, dat je slobodan dan kako bi mogli doputovati u glavni grad. Desetine autobusa je prešlo osmosatni put kako bi se našli pred ambasadom.

"Kosovo je temelj i duša Srbije. Apelujemo da ne rasparčavate Srbiju." rekao je u svom obraćanju Milan Ivanović, lider kosovskih Srba.

Trenutno, Srbi i Albanci održavaju posljednju rundu razgovora u Beču o planu bivšeg finskog predsjednika Marttia Ahtisaaria. On želi da taj plan ide pred Vijeće sigurnosti krajem marta.

Rusi, koji imaju pravo veta, ponovili su svoj skepticizam kada je taj plan u pitanju.

"Iskreno, brine nas odsustvo ikakve želje da se sagleda opravdana zabrinutost zvaničnog Beograda", izjavio je ministar vanjskih poslova, Sergei Lavrov.

Demonstracije su podržali Radikali i stranka Vojislava Koštunice.