Svijet
0

Srbi i Albanci smatraju nemogućim kompromis o statusu

FENA
Kosovski Albanci i Srbi smatraju da je pitanje statusa Kosova nemoguće riješiti kompromisom, pokazalo je najnovije istraživanje Programa UN-a za razvoj (UNDP) i Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Ako kompromis ne bude postignut, Albanci i Srbi različito gledaju na to šta institucije na Kosovu treba da preduzmu poslije 10. decembra, kada Kontakt grupa treba da izvijesti Vijeće sigurnosti UN-a o novoj fazi pregovora o statusu Kosova.

Albanci se zalažu za jednostrano proglašavanje nezavisnosti, dok Srbi kao najpoželjniju verziju smatraju nastavak pregovora Prištine s Beogradom i međunarodnom zajednicom, rezultati su istraživanja obavljenog u drugoj i trećoj nedjelji oktobra, na osnovu 1.296 anketiranih - 822 Albanca, 244 Srba i 230 pripadnika drugih manjinskih zajednica, prenosi Tanjug.

Istraživanje je obavljeno u sklopu Sistema ranog upozorenja, projekta kojim se četiri puta godišnje anketira šta žitelji misle o najznačajnijim pitanjima društvenih i ekonomskih odnosa na Kosovu.