{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srbi i Albanci i dalje na različitim stajalištima o Kosovu

F
20.11.2007. u 17:19
0
0
Srbi i Albanci i dalje na različitim stajalištima o Kosovu
0
Srbi i Albanci i dalje na različitim stajalištima o Kosovu
Srbija je u utorak u Bruxellesu iznijela prijedlog široke autonomije za Kosovo po uzoru na Alandske otoke, koji su u sastavu Finske, dok albanska strana najavljuje da će proglasiti neovisnost, ali u koordinaciji s Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama.
U Bruxellesu se u utorak održava novi krug izravnih pregovora između Beograda i Prištine o konačnom statusu Kosova pod okriljem međunarodne trojke, koju čine EU, Rusija i Sjedinjene Države.

Trojka se najprije odvojeno sastala s delegacijom kosovskih Albanaca, a onda i s delegacijom Srbije, a popodne je počeo direktni sastanak predstavnika Srbije i Kosova, prenosi Hina.

Srbijanski ministar za Kosovo Slobodan Samardžić izjavio je da Srbija predlaže kosovskim Albancima široku autonomiju po uzoru na Alandsko otočje, koje je u sastavu Finske, ali je naseljeno Šveđanima. Na zadnjem krugu pregovora Srbija je predlagala autonomiju po uzoru na Hong Kong.

Samardžić je rekao da je primjer s Hong Kongom kritiziran, jer je riječ o Aziji. "Ovaj put našli smo evropski primjer koji vrlo dobro funkcionira već 80 godina, jer se Alandsko otočje nalazi u Evropi, a tamo žive Šveđani", rekao je Samardžić.

Budući kosovski premijer Hashim Thaci izjavio je da je Kosovo spremno za proglašenje neovisnosti i da će to biti učinjeno nakon 10. decembra kada završava pregovarački proces pod okriljem međunarodne trojke.

"Donijet ćemo odluku o neovisnosti nakon 10. decembra, u
koordinaciji s Evropskom unijom i Sjedinjenim Državama", rekao je Thaci.

Slično je stajalište iznio i kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu.

"Svaki korak ćemo koordinirati s međunarodnom zajednicom", rekao je Sejdiu.

Za razliku od zadnjeg pregovaračkog kruga u Beču, ovaj put
srbijansku delegaciju predvode predsjednik Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica.

Pregovarački proces pod okriljem međunarodne trojke započeo je u augustu godine i do sada nije urodio nikakvim rezultatima. Novi pregovori su pokrenuti nakon što je Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a blokirala donošenje rezolucije na temelju plana Marttija Ahtisaarija, koji je za Kosovo predložio međunarodno nadziranu neovisnost.

Evropska unija je s obzirom na pitanje Kosova u vrlo delikatnoj situaciji. Ona se obavezala da će nakon što pitanje statusa bude riješeno preuzeti provedbu dogovorenog rješenja. Međutim, u njezinim redovima nema potpunog konsenzusa oko priznanja neovisnosti Kosova.
Većina zemalja spremna je priznati neovisnost, dok pet ili šest zemalja pokazuje stanovitu rezerviranost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: