Poziv na molitvu
156

Sramotno: Gradonačelnica Amsterdama poručila da ne želi ezan sa zvučnika u svom gradu

S.H.P.
Početkom oktobra u Amsterdamu je pokrenuta inicijativa da ovaj grad dobije prvu džamiju u kojoj bi se ezan (poziv na molitvu), puštao preko zvučnika. Naime, uprava džamije Blauwe izrazila je želju da se na džumu namaz vjernici pozivaju ezanom koji će se puštati preko zvučnika.

"Poistovjećujem s komentarima televizijskog voditelja Arjena Lubacha koji je istaknuo da u 2019. više nije potrebno na ovaj način pozivati vjernike na molitvu, pored svih tehnoloških pomagala kojaih mogu podsjetiti kada se trebaju moliti', rekla je Femke Halsema.

Gradonačelnica Femke Halsema je kazala i kako će razgovarati sa imamom džamije, dok se iz džamije nadaju da će pozivom na molitvu pomoći normalizaciji islama u ovom gradu.

Stanovnici Amsterdama su u anketi za lokalnu televiziju kazali kako ne bi imali ništa protiv da čuju ezan i da je to samo jednom u sedmici.

Prema zakonu, ezan u Holandiji ima isti status kao i crkvena zvona, ali da gradska vijeća imaju ovlasti da utvrde moguća ograničenja.

U gradu Leerdamu lokalnoj džamiji je dozvoljeno da ezan za džumu-namaz pušta preko zvučnika. U džamiji Ulu u Utrechtu ezan se pušta svakodnevno no to je izuzetno rijetka praksa u Holandiji.