Godišnjica smrti
233

Sramotan marš: Neonacisti u Berlinu odali počast Rudolfu Hessu

Klix.ba
Foto: EPA
(Foto: EPA)
Neonacisti su danas marširali Berlinom kako bi odali počast drugom najvažnijem čovjeku nacističke Njemačke Rudolfu Hessu povodom tridesete godišnjice od njegove smrti u berlinskom zatvoru, gdje je služio doživotnu kaznu za ratni zločin.

Također se oko 500 kontrademonstranata okupilo u blizini marša u okrugu Spandau, a skupine su odvojene i čuvale su ih stotine oklopnih policajaca.

Glasnogovornik berlinske policije Carsten Mueller rekao je da su zvaničnici nametnuli određeni broj restrikcija kako bi marš neonacista protekao u miru.

Policija je saopćila organizatorima marša da mogu marširati, ali da ne mogu isticati simbole koji će glorifikovati Rudolfa Hessa, koji je umro u Spandau zatvoru.

Učesnicima skupa bilo je dozvoljeno da nose simbole, ali samo jedan na 50 učesnika sramotnog skupa.

Policija je u Njemačkoj saopćila da je skup odobren jer ne žele da ograničavaju slobodu izražavanja i slobodu okupljanja. Zbog toga su svoju priliku iskoristili i kontrademonstranti.

Ljevičarske grupe saopćile su ranije da planiraju "koristiti sva sredstva" kako bi blokirale marš u znak sjećanja na Hessa.

Hess je robijao u zatvoru Berlin-Spandau i oduzeo je vlastiti život u augustu 1987. u 93. godini života.