Svijet
1

Optužen ljekar povezan s otmicom beba u vrijeme frankizma

FENA
Protest protiv oduzimanja beba u Španiji (Foto: AFP)
Protest protiv oduzimanja beba u Španiji (Foto: AFP)
Doktor Eduardo Vela, kojeg je u Madridu saslušao sudac u vezi s aferom "beba ukradena u vrijeme frankizma" u Španiji, negirao je u utorak umiješanost u ovaj skandal, dok je u isto vrijeme nekoliko žrtava protestiralo pred sudom.

Doktor Vela je jedan od 35 saslušanih u vezi s ovim velikim skandalom koji se odnosi na oko 300.000 djece otete po rođenju od njihovih bioloških roditelja.

On je osumnjičen da je u jednoj bolnici u Madridu učestvovao u otmici Ines Madrigal, danas 44-godišnje žene koja ga optužuje da je krivotvorio njen rodni list kako bi njena adoptivna majka postala biološka majka.

On je kazao da ne poznaje Ines Perez, adoptivnu majku, i da je moguće da se njegov potpis pojavljuje u dokumentima. Ne objašnjava kako jer ne poznaje ni jednu od osoba navedenih u tužbi", objasnio je Guillermo Vera, advokat Ines Madrigal, nakon što je doktor saslušan.

Tridesetak žrtava je demonstriralo pred sudom u žutim košuljama noseći transparente na kojim piše "gdje je moj sin" ili "tražim brata", zahtijevajujći od vlasti da rasvijetle šta se dogodilo.

Diktatura Francisca Franca (1939.-1975.) je omogućavala otmicu novorođenčadi kada su roditelji bili pripadnici opozicije ili kad je dijete rođeno izvan braka. Grupe žrtava tvrde da se trgovina bebama nastavila do donošenja zakona o usvajanju 1987. godine, naročito na klinikama kojim su upravljale katoličke ustanove, koje su uvjeravale roditelje da su njihove bebe umrle poslije rođenja.