{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Optužen ljekar povezan s otmicom beba u vrijeme frankizma

F
19.6.2013. u 08:26
1
1
Optužen ljekar povezan s otmicom beba u vrijeme frankizma
1
Optužen ljekar povezan s otmicom beba u vrijeme frankizma
Protest protiv oduzimanja beba u Španiji (Foto: AFP)
Doktor Eduardo Vela, kojeg je u Madridu saslušao sudac u vezi s aferom "beba ukradena u vrijeme frankizma" u Španiji, negirao je u utorak umiješanost u ovaj skandal, dok je u isto vrijeme nekoliko žrtava protestiralo pred sudom.
Doktor Vela je jedan od 35 saslušanih u vezi s ovim velikim skandalom koji se odnosi na oko 300.000 djece otete po rođenju od njihovih bioloških roditelja.

On je osumnjičen da je u jednoj bolnici u Madridu učestvovao u otmici Ines Madrigal, danas 44-godišnje žene koja ga optužuje da je krivotvorio njen rodni list kako bi njena adoptivna majka postala biološka majka.

On je kazao da ne poznaje Ines Perez, adoptivnu majku, i da je moguće da se njegov potpis pojavljuje u dokumentima. Ne objašnjava kako jer ne poznaje ni jednu od osoba navedenih u tužbi", objasnio je Guillermo Vera, advokat Ines Madrigal, nakon što je doktor saslušan.

Tridesetak žrtava je demonstriralo pred sudom u žutim košuljama noseći transparente na kojim piše "gdje je moj sin" ili "tražim brata", zahtijevajujći od vlasti da rasvijetle šta se dogodilo.

Diktatura Francisca Franca (1939.-1975.) je omogućavala otmicu novorođenčadi kada su roditelji bili pripadnici opozicije ili kad je dijete rođeno izvan braka. Grupe žrtava tvrde da se trgovina bebama nastavila do donošenja zakona o usvajanju 1987. godine, naročito na klinikama kojim su upravljale katoličke ustanove, koje su uvjeravale roditelje da su njihove bebe umrle poslije rođenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: