Svijet
0

SPS predao ruskom ambasadoru potpise za odbranu Kosova

FENA
Rukovodstvo Socijalističke partije Srbije predalo je danas ambasadaru Rusije u Srbiji Aleksandru Aleksejevu pola miliona potpisa građana, prikupljenih u okviru akcije SPS-a "Potpisi građana za odbranu Kosova i Metohije".

"Ovim gestom prema ruskoj Federaciji željeli smo da pokažemo da Srbija zaista misli to što govori, a to je da Kosovo treba da ostane u sastavu Srbije", rekao je predsjednik SPS-a Ivica Dačić poslije predaje potpisa Aleksejevu.

On je dodao da je Kosovo "državno i nacionalno pitanje, a ne partijsko", zbog čega je SPS prikupljao potpise svih građana koji su za očuvanje Kosova "bez obzira na njihovo političko uvjerenje".

"SPS želi da podstakne zajedničku borbu Rusije i Srbije za odbranu Kosova i Metohije. Tu borbu ne vodimo zajedno samo zato što smo prijatelji, nego zato što zajednički branimo međunarodno pravo i poredak", rekao je Dačić i dodao da su potpisi za očuvanje Kosova predati i parlamentu i Vladi Srbije.

Dačić je pozdravio inicijativu premijera Vojislava Koštunice da u Skupštini Srbije tokom jula bude povedena rasprava o Kosovu i usvojena nova rezolucija o južnoj pokrajini.

On je, međutim, izjavio da ne zna šta će biti sadržaj te nove rezolucije, ali je istakao da je važno da se o njoj što prije raspravlja.

Dačić je najavio da će sa predstavnicima Srpske radikalne stranke razgovarati o tome da li da i dalje insistiraju na glasanju o povjerenju Vladi, kako rasprava o Kosovu ne bi bila odlagana.