Svijet
52

Spržili je zbog muškarca: Djevojka dvije godine živjela "bez lica"

Klix.ba
Dvadesetosmogodišnja Dana Vulin dvije godine je živjela s maskom na licu kojeg nije imala. U februaru 2012. godine ljubomorna žena polila je alkoholom i zapalila. Njeno lijepo lice bilo je zauvijek uništeno.

Imala je više od 30 operacija i morala je nositi zaštitnu masku. Sada će je konačno skinuti.

"Mislila sam da više nikada neću moći pogledati sebe u ogledalo niti vidjeti sebe. Bilo bi lakše umrijeti, ali nikada nisam išla lakšim putem u životu. To je nešto najteže kroz šta sam prošla u životu", rekla je Dana.

Dana je ležala na kauču u svom domu u Perthu kada je čula ženski glas: "Zdravo dana".

Natalie Dimitrovska, ljubomorna žena muškarca Edina kojeg je Vulin upoznala na novogodišnjoj zabavi, stajala je pored nje. Polila je flašom metilnog alkohola i držala lampu koja se koristi za pušenje kristalnog metha.

"Gorila sam. Bila sam ljudska vatrena lopta. Kada se to dogodilo, Natalie i njen saučesnik su se smijali. Uspjela sam pobjeći iz stana", prisjetila je Dana.

Trpjela je velike bolove zbog opekotina, a u pauzama operacije morala je nositi masku.

"Bila sam bez lica i osjećala sam se kao ništa i niko. Znam ko sam, ali obilježena sam. Nemam ekspresije na svom licu, ne možete vidjeti moja usta, nos, samo oči, ali ne i obrve. Osjećala sam se kao veliko ništa", rekla je.

Vulin je uvijek privlačila pažnju oko sebe. Bila je prelijepa djevojka sa savršenom šminkom na licu, sređenom kosom i noktima. Nakon napada, sve se promijenilo.

"Vaš vanjski izgled predstavlja vašu unutrašnjost, ali ovo nisam ja. Ožiljci su postali dio mene, ali to nisam ja. Nisam mogla nositi minđuše, nisam imala kosu i samim tim nisam mogla imati frizuru. Kada se pogledam u ogledalo vidim nekoga koga znam i osobu koju ne znam, to nema smisla, zar ne? To zvuči ludo, ali naučila sam živjeti s tim", kazala je.

Dana je diplomirala i sada će konačno moći skinuti masku. No, čeka je nova borba. Otkriven joj je rak grlića maternice.

"Nisam mogla vjerovati kada mi je ljekar to rekao. Već sam se nosila sa svim ovim i bilo je perioda kada sam mislila s koliko toga se jedna osoba može nositi. No,borit ću se i dalje. Sada sam jaka osoba i znam ko sam. Vjerujem u ženu koja jesam", rekla je Dana.

U oktobru 2013. godine Dimitrovska je osuđena na 17 godina zatvora zbog nanošenja teških tjelesnih povreda.