{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Spriječio sam treći svjetski rat"

F
12.10.2009. u 17:15
0
7
"Spriječio sam treći svjetski rat"
0
"Spriječio sam treći svjetski rat"
Foto: Reuters
Odlukom da ne intervenira u demokratske procese u istočnoj Evropi Moskva je 1989. izbjegla treći svjetski rat, rekao je za francuski list Le Figaro Mihail Gorbačov, posljednji predsjednik Sovjetskog saveza koji današnjem ruskom vrhu zamjera netransparentno trošenje naftnih prihoda i toleriranje korupcije.
U intervjuu za Le Figaro, koji u ponedjeljak donosi poseban prilog o padu Berlinskog zida, Gorbačov je rekao da nije nimalo oklijevao uvesti vjerske i demokratske slobode u zemlju i da je pad Zida rezultat dugog procesa kojem su prethodile velike promjene u SSSR-u, središnjoj te istočnoj Evropi, kao i bolji odnosi sa Zapadom, posebno sa Sjedinjenim Državama.

Na sastanku s liderima zemalja Varšavskog pakta 1985. godine Gorbačov im je rekao da je svaki od njih odgovoran za politiku u svojoj zemlji.

"Dakle, obećao sam im da mi nećemo intervenirati i nikada to nismo napravili. Da smo to učinili, vjerojatno ne bih bio ovdje, s vama...", rekao je Gorbačov.

Na pitanje što se moglo dogoditi da se Moskva upustila u intervencije, odgovorio je: "Mogli smo imati treći svjetski rat."

Evropa je tada bila puna nuklearnog oružja i s oko dva miliona vojnika s obje strane željezne zavjese, podsjetio je čovjek koji kaže da je vjerovao u očuvanje SSSR-a. Za raspad SSSR-a optužio je neprijatelje Perestrojke koji su izveli državni udar jer njega nisu mogli legalno ukloniti s vlasti.

Današnje rusko vodstvo, predsjednik Dmitrij Medvedev i premijer Vladimir Putin netransparentno troše petrodolare.

"Velik dio tog novca je spiskan je i nije iskorišten za modernizaciju zemlje. Trebali su davno prije raditi na poboljšanju gospodarskog stanja, da moderniziraju Rusiju i demokratiziraju je", smatra Gorbačov.

Također smatra da treba što prije dokončati korupciju kako bi se izgradio novi sistem, novi model razvoja.

Zadnji predsjednik Sovjetskog saveza danas vodi nevladinu organizaciju za zaštitu okoliša Zeleni križ i želi vjerovati da će svijet donijeti dobre odluke u borbi protiv globalnog zatopljenja na skorašnjoj konferenciji u Kopenhagenu.

Također je izrazio uvjerenost da će Rusija znati iskoristiti šansu koju joj pruža novi čovjek u Bijeloj kući Barack Obama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: