Rusija
0

Spriječeni teroristički napadi uoči Dana pobjede

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Pripadnici ruske Federalne službe bezbjednosti (FSB) i Ministarstva unutrašnjih poslova spriječili su niz terorističkih napada religijskih ekstremista u Astrahanu, na jugu Rusije, koji su planirani za 9. maj - Dan pobjede, navodi se u zajedničkom saopštenju FSB i policije.

"Kao rezultat planiranih operativnih i istražnih mjera odjeljenja FSB i Ministarstva unutrašnjih poslova za region Astrahana osujećeni su napadi religijskih ekstremista, koji su za sutra planirali subverzivne i terorističke akcije na Dan pobjede nad fašizmom, kao i napade na lokalnu policiju", navodi se u saopštenju, prenosi RIA Novosti.

Pripadnici FSB i policija uhapsili su sinoć jednog mještanina koji je u tom trenutku pokušao da aktivira bombu, ali je policija otvorila vatru i on je ubijen. 

Isti izvor navodi da su na tijelu ovog militanta pronađeni pričvršćeni bomba i radio stanica.

FSB i policija uhapsili su i druge militante i zaplijenili veliku količinu naoružanja, eksploziva i njihovih komponenti, instrumente za suberzivne aktivnosti i ekstremističku literaturu, navodi se u saopštenju.

Ova akcija uslijedila je mjesec dana nakon što je Moskva obilježila prvu godišnjicu samoubilačkih napada u metrou i manje od tri mjeseca nakon napada na aerodromu Domodedovo.

U ovim napadima ubijeno je 77 ljudi, a desetine su povrijeđene što je navelo policiju da pojača mjere bezbjednosti širom grada.
Za oba napada krive se militanti sa sjevera Kavkaza gdje se federalne snage bore protiv islamista proteklih 10 godina.