Dmitrij Medvedev
0

"Spremni smo za novi hladni rat"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
"Spremni smo za novi hladni rat" - citat je izjave ruskoga predsjednika Dmitrija Medvedeva koji se pojavljuje u srijedu u naslovu većine izvještaja britanskih dnevnika o njegovoj odluci da prizna nezavisnost gruzijskih separatističkih regija Južne Osetije i Abhazije.

Kao i ostali listovi, Financial Times ocjenjuje da je Moskva tim potezom bitno povećala napetost u odnosima sa Zapadom. Ovaj list, međutim, kaže da su zapadni lideri iznenađeni ovakvom eskalacijom jer ju je teško razumjeti u taktičkom smislu.

Osim što je izgubila pravo na argument da je u Gruziji izvršila tek humanitarnu intervenciju, Rusija je povećala rizik da i njezine republike - Ingušetija, Dagestan, ali i Čečenija - sada zatraže pravo na samoopredjeljenje.

"Rusi su pretjerali. Uvijek možete računati s tim da će se nadigravati, i to je ono što su sada uradili", smatra jedan evropski analitičar.

Financial Times potom piše da su zapadni čelnici odlučni u namjeri da Rusija "ne prođe nekažnjeno", ali da ne žele i potpuni slom odnosa s Moskvom.

Na vanrednom samitu sljedeće sedmice, koji je sazvan povodom krize na Kavkazu, Evropska unija će vjerovatno odustati od ideje strateškog partnerstva s Rusijom, ali će se istovremeno oglušiti o američki zahtjev da Gruzija bude primljena u NATO.

Sjedinjene Države, pak, kažu da tragaju za time kako da "kazne" Moskvu, ali "na način na koji neće ni eskalirati krizu, niti je staviti isključivo u kontekst američko-ruskih odnosa".

Rusi, slično tome, usprkos suspendiranju odnosa s NATO-om, nisu zabranili i snabdijevanje snaga toga saveza u Afganistanu preko svoje teritorije.

"Naš stav je da je Afganistan zajednički problem", izjavio je ruski ambasador pri NATO-u Dmitrij Rogozin, prenosi Financial Times.