{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Spremni smo aktivirati nuklearnu centralu'

F
FENA
12.1.2009. u 13:50
0
0
'Spremni smo aktivirati nuklearnu centralu'
0
'Spremni smo aktivirati nuklearnu centralu'
Slovačka je spremna ponovno aktivirati sovjetski nuklearni reaktor u centrali Jaslovske Bohunice ako isporuka ruskog plina ne bude ubrzo obnovljena, izjavio je u ponedjeljak slovački premijer Robert Fico.
"Ako danas ne bude potpisan sporazum i ako posmatrači ne potvrde da je snabdijevanje obnovoljeno, ministarstvo ekonomije će dati nalog da počnu s radom Jaslovske Bohunice", kazao je on na konferenciji za štampu.

"Ključni momenat je danas poslijepdne kada ministar ekonomije donese informacije iz Bruxellesa", kazao je on i precizirao da su tehničke pripreme za pokretanje jedinice V-1 ove centrale već počele.

Sovjetski nuklearni reaktor tipa WER-440/230 u centrali Jaslovske Bohunice zaustavljen je 31. decembra, u skladu s obavezama koje je ova bivša komunistička zemlja preuzela prije integracije u Evropsku uniju 2004. godine. Prvi blok je zaustavljen krajem 2006.

Budući da 98 posto uvoza nafte i plina dolazi iz Rusije, preko Ukrajine, Slovačka je u utorak uvela vanredno energetsko stanje kako bi uštedjela rezerve, koje mogu potrajati još šest dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: