SAD
0

Sprečavanje genocida među prioritetima Obamine administracije

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Posebna radna skupina, na čelu s bivšom američkom državnom tajnicom Madeleine Albright i nekadašnjim ministrom odbrane Williamom Cohenom, koja se zalaže za prevenciju genocida, pozvala je novoizabranog predsjednika Baracka Obamu da sprečavanje genocida i masovnih okrutnih djela učini svojim najvišim vanjskopolitičkim prioritetom.

I bivša državna tajnica Madeleine Albright i bivši ministar odbrane William Cohen na ovim su položajima služili za vrijeme administracije predsjednika Billa Clintona. U njegovo su vrijeme počinjene strahote u Bosni i Hercegovini te genocid u Ruandi. Ovo dvoje bivših državnih dužnosnika ponovno su se udružili kako bi surađivali s drugim državnim čelnicima, s kojima su 13 mjeseci radili na sastavljanju nacrta za prevenciju genocida.

Paradoks toga je, kaže Madeleine Albright, što je cijeli svijet suglasan da je genocid neprihvatljiv, a masovna ubojstva i genocid i dalje se događaju: "Glavna pretpostavka našeg izvještaja je da je genocid neprihvatljiv te da mi možemo i da trebamo učiniti više kako bi ga spriječili. Sjedinjene Države ne nose ovaj teret same, no naša je i dužnost i duboki interes da pomognemo pokazati put ka tome cilju."

Ministar Cohen rekao je da je genocid svakako pitanje morala, no pritom je naglasio da je on i pitanje nacionalne sigurnosti za Sjedinjene Države: "Ne možemo sjediti po strani dok se događaju takve strahote. Moramo razviti, kako je rekla tajnica Albright, čelništvo – od predsjednika nadolje, preko Kongresa. Moramo razviti institucije koje će se baviti tim problemom."

U izvještaju stoji da novi predsjednik Obama sam mora pokazati da je prevencija genocida najviši prioritet njegove vanjske politike. Tajnica Albright je rekla da očekuje snažnu podršku administracije Baracka Obame za preporuke ovog panela: "Novoizabrani predsjednik Obama jasno je pokazao svoju zabrinutost o situacijama u Darfuru i Kongu te ostalim mjestima u kojima postoji mogućnost provođenja genocida ili okrutnih djela protiv civilnog stanovništva."

Izvještaje također navodi da genocid nije neizbježni rezultat drevne mržnje ili nerazumnih čelnika, već da on zahtijeva planiranje i sustavno provođenje. Ovaj panel preporučuje stvaranje sustava od nekoliko organizacija za pravovremeno ukazivanje na prijetnje genocida i za njihovu analizu. On predlaže i ulaganje od 250 milijuna dolara u nove fondove za prevenciju krize i odgovor na nju, javio je Glas Amerike.

Glasnogovornica Baracka Obame izjavila je da će njegov tranzicijski tim pažljivo razmotriti preporuke ove radne skupine, te da se nadolazeći predsjednik obvezao na jačanje američkog vodstva i međunarodnih napora kako bi odgovorio na genocid i druge humanitarne katastrofe. Gospodin Obama i njegova novoimenovana državna tajnica Hillary Clinton opetovano su pozivali na snažnije djelovanje po pitanju masovnih ubojstava u ratom razorenoj regiji Darfur u Sudanu. Sada će biti na njima da poduzmu određene korake glede nacrta ovog panela za prevenciju genocida.