Guardian
0

Sporna legitimnost afganistanskih izbora

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
U naslovu izvještaja iz Kabula i Washingtona o prošlosedmičnim predsjedničkim i lokalnim izborima u Afganistanu londonski The Guardian u ponedjeljak ističe da je aktuelni predsjednik Hamid Karzai pred izazovom, dok se oblaci navlače nad legitimitet izbora održanih u četvrtak.

Dok glavni izazivač Abdullah Abdullah optužuje aktuelnog predsjednika za "krađu" glasova, pristalice aktuelne vlade u Kabulu tvrde da je Karzai ostvario uvjerljivu pobjedu.

Izborna komisija, koju većinom čine međunarodni dužnosnici, saopćila je da ispituje prije svega 35 od oko 250 izbornih žalbi, odnosno one koje bi mogle uticati na ishod izbora.

Financial Times izvješzava iz Afganistana kako je predsjednik Karzai uvjeren u svoju pobjedu i da je kao prvi korak u drugom mandatu najavio razgovore sa susjednim Pakistanom u nastojanju da prekine talibansku pobunu, posebno jaku u pograničnoj oblasti.

U redakcijskoj analizi ovog dnevnika ocjenjuje se da napetost u zemlji raste dok predsjednik najavljuje sporazume s afganistanskim regionalnim moćnicima, takozvanim "gospodarima rata".

Čini se da bi Karzaijeva taktika mogla dovesti do opasne polarizacije koja bi ojačala položaj talibana, zaključuje analitičar Financial Timesa.