Terry Davis
0

Sporazum Sarkozy - Medvedev je "korak naprijed"

FENA
Generalni sekretar Vijeća Evrope Terry Davis ocijenio je u utorak da novi sporazum o povlačenju ruskih trupa iz Gruzije predstavlja "korak naprijed", smatrajući jako bitnim iznalaženje trajnog političkog rješenja za ovaj sukob.

"Novi sporazum o povlačenju ruskih trupa na njene položaje prije 7. augusta, koji su dogovorili francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u ime predsjedavajuće Evropske unije, korak je naprijed ka dobrom putu", naglasio je on.

"Sada je jako bitno nastaviti s traženjem trajnog i globalnog političkog rješenja za Abhaziju i Južnu Osetiju, u skladu s međunarodnim pravom", precizirao je Davis.

Ne komentirajući najavu Moskve od utorka o uspostavljanju diplomatskih odnosa s dvije separatističke regije Gruzije, Davis je ocijenio da je "važno izbjegavati stvaranje novih sivih zona u Evropi gdje ne bi bila poštovana i efikasno provođena prava zaštićena Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i ostalim sporazumima Vijeća Evrope".

Predsjedavajući Evropske unije Nicolas Sarkozy i ruski predsjednik Dmitrij Medvedev dogovorili su se u ponedjeljak o kalendaru povlačenja ruskih snaga iz Gruzije do 10. oktobra.