{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Sporazum SAD - Irak vraća suverenitet Iraku

F
20.10.2008. u 14:56
0
0
Sporazum SAD - Irak vraća suverenitet Iraku
0
Sporazum SAD - Irak vraća suverenitet Iraku
Foto: AP
Nacrt sporazuma o kojem pregovaraju Bagdad i Washington i koji je predvidio da američka vojska bude prisutna u Iraku do 2011. godine "vraća u potpunosti suverenitet Iraku", izjavio je u ponedjeljak američki ambasador u Bagdadu Ryan Crocker.
"To je važan sporazum koji u potpunosti vraća suverenitet Iraku dopuštajući američkim vojnim snagama da privremeno nastave da pomažu iračkim snagama sigurnosti", izjavio je Crocker u govoru održanom u nacionalnom muzeju u Bagdadu.

Bagdad i Washington od februara pregovaraju o bilateralnom sporazumu koji ima za cilj da napravi zakonski okvir za američko vojno prisustvo u Iraku poslije 31. decembra 2008. godine, kada će isteći mandat što su ga dale Ujedinjene nacije.

Nacrt sporazuma je predvidio završetak američke vojne okupacije i potpuno povlačenje trupa do kraja 2011. godine, a iračkom sudstvu omogućava da sudi američkim vojnicima optuženim za teške ratne zločine počinjene izvan njihovih baza i izvan misije.

Nacrt je također predvidio da Iračani mogu tražiti da neke američke trupe ostanu i duže od predviđenog datuma, radi obučavanja iračke vojske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: