{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Sporazum s Holbrookom irelevantan za suđenje'

S
7.4.2009. u 15:33
0
13
'Sporazum s Holbrookom irelevantan za suđenje'
0
'Sporazum s Holbrookom irelevantan za suđenje'
Žalbeno vijeće Haškog tribunala odbacilo je žalbu nekadašnjeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića na odluku kojom je njegov sporazum sa američkim diplomatom Richardom Holbrookom proglašen irelevantnim za njegovo predstojeće suđenje, objavljeno je danas u Hagu.
Žalbeno vijeće time je potvrdilo raniju odluku prema kojoj je "već ustanovljeno da bilo kakav imunitet za osobu koja je pred međunarodnim sudom optužena za genocid, ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti, nije važeći po međunarodnom pravu".

U odluci se dodaje da "prema Statutu i Pravilniku Tribunala, navodni sporazum sa Holbrookom nema uticaja ni na mandat sudskog veća, ni na mandat Tužilaštva".

Karadžić je u novembru prošle godine tražio da mu se omogući inspekcija i uvid u brojne dokumente Tužilaštva, navodeći da su mu oni potrebni za pripremu odbane, uz naglasak na to da je dio njegove odbrane "obećanje koje mu je 18-19. jula 1996. dao Holbrook da mu se neće suditi u Hagu, ukoliko se povuče iz javnog života", te da je "to obećanje obavezujuće za Tribunal".

Sudsko vijeće je djelimično uvažilo taj zahtjev i naložilo "objelodanjivanje bilo kakvog pisanog sporazuma sa navodnog sastanka u Beogradu u julu 1996", i svih bilješki i snimaka načinjenih na tom sastanku ili tih dana u Beogradu, ukoliko su u posjedu optužbe.

Ostale Karadžićeve zahtjeve sudsko vijeće je odbacilo, navodeći da nisu dovoljno precizno opisani, a da su kategorije traženih dokumenata preširoko definisane. Na taj dio odluke, optuženi se nije žalio.

Tužilaštvo je u januaru ove godine obavijestilo Karadžića da je preduzelo posebnu pretragu kako bi utvrdilo ima li u posjedu dokumente iz naloga sudskog vijeća, da bi se pokazalo da, osim onih koji su već objelodanjeni, drugi dokumenti nisu pronađeni.

Na statusnoj konferenciji od 2. aprila, Karadžić je obavijestio sudsko vijeće da će podnijeti novi zahtjev sa novim dokazima o njegovom sporazumu sa Holbrukom, o čemu je nedavno pisao "New York Times".

Predsjedavajući sudija Ian Bonomi rekao je tom prilikom da sudsko vijeće neće postavljati rokove za predaju tog zahtjeva.

Karadžića optužnica tereti za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još 11 opština u BiH, kao i za zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u periodu od 1992. do 1995. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: